خبر استان:بندر سیراف در شهرستان کنگان بزرگترین و پررونق ترین بندر تاریخی ایران بوده است.
به گزارش خبر استان،این بندر باستانی که به گواه مورخان در عصر ساسانی ایجاد شد و در دوره اسلامی به اوج شکوه و ترقی خود رسید در قرنهای سوم و چهارم هجری از بزرگترین بنادر شمال خلیج فارس و از مهمترین نشانه های حاکمیت ایرانیان بر خلیج فارس است.
سیراف که در زمان دیلمیان از نظر قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی بزرگترین بندر ایران در خلیج فارس به شمار می رفته در اوج ترقی و پیشرفت دارای جمعیتی افزون بر ۳۰۰ هزار نفر بوده است.
در شمال این بندر کوههای بلند و زیبای تنگه شیلو و دره لیر وجود دارند که دارای مناظر زیبا و مسحور کننده است.
در شمال سیراف تپه هایی وجود دارد که تا چشم کار می کند، در آن حفره های متعدد و کنار هم ساخته شده، این تپه ها توسط دو دره به نام های لیر و شیلو از یکدیگر جدا می شوند. روی این تپه ها، فرورفتگی های سنگی متعددی وجود دارند که کاربری آنها مورد اختلاف باستان شناسان است. برخی آنها را حوضچه جمع آوری آب و برخی قبور مردگان ارزیابی کرده اند.
در منطقه گورستان تمدن ها ( دره لیر و شیلر ) نزدیک به صد حلقه چاه آب وجود دارد. عمق بعضی از آنها حتی به ۱۳۰ متر می رسد که در برخی از فصول سال دارای آب هستند.
در امتداد دیواره ای دو طرف دره لیر، حفره هایی مشاهده می شود که محلی ها به آن خانه گوری( خانه گبری ) می گویند. نکته جالب اینکه بعضی از این حفره ها که دهانه ای کوچک و مثلث شکل دارند، هنوز هم دست نخورده باقی مانده اند و بقایای اسکلت یک یا چند انسان در آنها دیده می شود.
قلعه شیخ نصوری از دیگر آثار بندر سیراف است.
شیخ نصوری، آخرین حکمران بندر طاهری در اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی بوده است. قلعه نصوری که هم منزل مسکونی و هم محل حکومت وی بوده، بر بالای بلندی مشرف به دریا و بندر واقع شده است.
سیراف زادگاه جهانگرد بزرگ سلیمان سیرافی است کسی که ۴۰۰ سال قبل از آنکه مارکوپولو به دنیا بیاید، سفرهایش به کشورهای مختلف جهان را شروع کرد.
این بندر باستانی بر اثر وقوع دو زلزله مهیب آسیب بسیار دید و بخشی از شهر زیر آب رفت تا جایی که با جستجو در آب های کم عمق کنار سیراف می توان بقایایی از سنگ های ساختمان های شهر را در زیر آب دید.
ماهی، میگو، خرما و صنایعی چون گلابتون دوزی، منجوق دوزی، آویزهای حلزونی، اشکال و احجام هندسی و ظروف صدفی، تزئینات آکواریوم و سبدهای حصیری از جمله سوغات های بندر سیراف است.
بندر باستانی سیراف با شماره ۱۳۴۸۵ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.