خبر استان:حاج ماشاءالله کازرونی از مبارزان بنام دشتستانی، که تاریخ مبارزات انقلاب با نام وی گره خورده است، سرانجام در شامگاه جمعه ۱۵ بهمن ۱۳۹۵ و در روزهایی که مستند زندگی مبارزاتی وی در حال فیلمبرداری بود،چشم از جهان فرو بست.
به گزارش خبر استان،شامگاه جمعه ۱۵ بهمن ۹۵ حاج ماشاءالله کازرونی از مبارزان بنام دشتستانی، که تاریخ مبارزات انقلاب با نام وی گره خورده است،در روزهایی که مستند زندگی مبارزاتی وی در حال فیلمبرداری بود، با بدنی پر از ترکشهای به جا مانده از دوران دفاع مقدس، دار فانی را وداع گفت.
وی نزدیک به ۸۰ سال پیش در محله فقیرنشین «کوزه گران» برازجان به دنیا آمد. کازرونی خوب به یاد دارد که چگونه روزی یکی از مأموران شهربانی برازجان، چادر و روسری را به زور از سر مادرش کشید. مادری که تا رضا خان بر سر قدرت بود، از خانه خارج نشد.
خودش درزندگینامهاش نوشته است، وقتی هفت ساله بوده از مشاهده سربازان انگلیسی، روسی و امریکایی در شهر و استانش چنان متاثر شده بود که نصفه تیغی را برمیدارد تا لاستیک نفربرهای دشمن را پنچر کند. هر چند نصفه تیغ ماشاءاله لاستیک تانک را پاره نکرد اما آغازی شد بر ورود او به دوران طولانی مبارزه.
حاج ماشاءالله کازرونی، در سالهای ملیشدن نفت، از هواداران پروپا قرص نهضت ملی شدن نفت بود، بطوریکه بعد از کودتای ۲۸ مرداد، به اتهام پاره کردن عکس محمدرضا شاه و برهم زدن جشن تولد شاه، به زندان افتاده و شکنجه شده بود. تا جایی که در اسفند ۱۳۳۲ در دادگاه نظامی کازرون به اعدام محکوم شد، اما با نفوذ عناصر انقلابی در دادگاه به بهانه کمی سن به شش ماه زندان محکوم شد.
این مبارز پیر انقلابی، با شکست جبهه ملی دوم و با شروع نهضت امام خمینی(ره) به این نهضت پیوست. از این سالها بود که رساله عملیه، نوار سخنرانی و اعلامیه های امام خمینی را در برازجان تکثیر و پخش میکرد تا جایی که فرماندار وقت دشتستان به کمک ساواک کارت خبرنگاری وی را مصادره و تا پیروزی انقلاب از خبرنگاری محروم کرده بودند.
یکی از نقاط جالب تاریخ مبارزات حاج ماشاءالله قصد ترور محمدرضا پهلوی و فرح با همکاری عناصر مسلمان و مبارزِ آبپخش و سعدآباد است. قرار بود در سال ۱۳۵۶ که شاه و همسرش برای افتتاح چند طرح عمرانی به منطقه میآمدند مورد هدف قرار گرفته و سرنگون شوند که به دلایل امنیتی این سفر لغو و طرح ترور ناکام میماند.
حضور وی در کنار رهبر کبیرانقلاب حضرت امام خمینی(ره)
در پاییز ۵۷ بود که حاج ماشاءالله به همراه شیخ شهید ابوتراب عاشوری از اصلی ترین سازمان دهندگان انقلاب در استان بوشهر تشخیص داده شده و دستور ترور آنها صادر شده بود. شیخ عاشوری در سوم محرم ۱۳۵۷ در منزلش به رگبار بسته شده و به شهادت رسیده بود. اما حاج ماشاء الله بر اثر یک اشتباه و تشابه اسمی جان سال به در میبرد و بلافاصله بعد از این واقعه چند هفتهای را مخفی میشود.
حاج ماشاءاله در سال ۱۳۵۹ وقتی جنگ تحمیلی آغاز شد با پاسداران کمیته از شلمچه تا خرمشهر با سلاحهای ابتدایی که در اختیار داشتند، با دشمن بعثی نبرد کردند و پنج شهید و ۱۴ مجروح دادند.
وی از اول آبان ۱۳۵۹ به ستاد جنگهای نامنظم پیوست و در کنار شهید چمران با دشمن جنگید و در نبرد تن به تن با بعثیها جانبازشد.
آقای کازرونی از سال ۶۲، دوباره حرفه کتابفروشی خود را ادامه داد و در چند سال اخیر هم بیشتر وقتش را در خانه سپری میکرد.
اسفند سال ۱۳۸۷، در مراسمی که در برازجان برگزار شد، از سالها خدمات و مبارزات وی تقدیر شد.
برگرفته از کتاب “دشتستان، در نهضت ملی و انقلاب اسلامی”