خبر استان:دبیرعلمی سمینارحل مشکلات تغذیه با شیرمادر در بوشهرگفت:مدت زمان تغذیه نوزادان با شیر مادر در استان بوشهر از متوسط کشوری پایین تر است .
به گزارش خبر استان، دکتر گیسو حاتمی روز پنجشنبه در سمینار دو روزه حل مشکلات تغذیه با شیر مادر با حضور کارشناسان و متخصصان کودکان در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر افزود: شیردهی مادران در کشور کاهش و تمایل بیشتر مادران به تغذیه نوزاد با شیر مصنوعی است.
وی یادآورشد:برپایی چنین سمینارهایی در راستای فرهنگی سازی جایگاه و اهمیت تغذیه با شیر مادر در حفظ سلامتی نوزادان و مادران در جامعه برای قشرهای مختلف انجام می شود.
حاتمی تصریح کرد: شیردهی یک فرایند طبیعی است که در سالهای گذشته به دلیل آگاهی نداشتن از ارزش غذایی آن ، مادران به استفاده از شیر خشک و مصنوعی روی آورده اند.
این متخصص کودکان گفت: به دلیل فرزند کم، بچه ها شیردهی مادر را در خانواده نمی بینند به همین دلیل فرهنگ سازی تغذیه با شیرمادر از کودکی شکل نگرفته است.
حاتمی یادآور شد: تغذیه نوزاد با شیر مادر از بروز بیماریهای تنفسی و حاد گوارشی به خصوص اسهال جلوگیری می کند و کودکانی باهوشتر، آرامتر و در آینده با اعتماد به نفس بیشتری وارد جامعه می شوند.
وی بیان کرد: شیرمادر تنها یک مایع تغذیه کننده نیست بلکه بعنوان یک بافت زنده با تمام تغذیه های دیگر فرق دارد.
حاتمی با بیان اینکه هیچ یک از شیرهای مصنوعی خواص شیر مادر را ندارند گفت: با توجه به اینکه شیر مادر حاوی سلولهای حفاظت کننده نوزاد است نباید ارزش این ماده غذایی را کم بدانیم و از دادن آن به نوزادمان پرهیز کنیم.
وی تصریح کرد: برخی از مادران اصرار دارند که امکان تولید بیشتر شیر را ندارند این درحالی است که تولید شیر خوب و کافی به فکر مثبت آنان بستگی دارد.
وی تاکید کرد: بیماریهایی که باعث شود مادر نتواند به نوزاد خود شیر دهید بسیار نادر است پس مادران در انجام این فریضه مهم و یکی از سفارشهای دینی دقت بیشتری داشته باشند.
حاتمی گفت: در این کنفرانسها که با حضور ماماها، پزشکان و مشاوران شیردهی برگزار می شود تلاش می شود اهمیت تغذیه با شیر مادر و نحوه درست شیردهی برای انتقال این آموزشها به مادران ترویج داده شود.
عضو کمیته کشوری شیر مادر نیز گفت: براساس آمارها۵۰ درصد نوزادان در کشور از شیر مادر تغذیه می کنند ولی در دو سالگی این آمار کم می شود.
دکتر محمود راوری افزود: تغذیه کمتر از دو سال کودک با شیر مادر ظلم و ستمی به نوزاد است و تلاش می شود در بیمارستانهای دوستدار کودک دستورهای لازم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص شیوه درست شیردهی به نحو مطلوبی اجرا شود.
وی تصریح کرد: با وجود تاکیدهای موجود ولی دقت لازم در اجرای آموزشهای مربوط به تغذیه نوزاد با شیر مادر صورت نمی گیرد.
این متخصص کودکان گفت: براساس آموزشها بعد از زایمان کودک باید پستان مادر را بگیرد و شیر بخورد و تماس پوست با پوست داشته باشد حتی نوزاد سزارین نیز بعد از زایمان باید روی سینه مادر قرار گیرد و نباید از این کار محروم شود.
وی با بیان اینکه آموزشهای تغذیه با شیرمادرجدی گرفته نمی شود گفت: مادران باید متوقع باشند که آموزشها را فرابگیرند و بعد از تولد نوزادشان آن را برای تماس پوست با پوست در اختیارشان بگذارند.
وی یادآور شد: اگر مادران از ساعتهای اولیه شیردادن را یاد نگیرد دچار مشکلات زیادی می شوند که این باعث می شود دیگر به نوزاد خود شیر ندهند و به سمت استفاده از شیرهای مصنوعی روی آورند.
وی تاکید کرد: حتی اگر نوزاد در ساعت اولیه از مادر جدا شد باید طی شش ساعت اول مادر شیردوشی را انجام دهد درغیر این صورت شیر مادر پس می رود و بچه گرسنه می ماند.
راوری گفت: خداوند شیر مادر را به اندازه کافی قرار داده ولی ما به مادر آموزش لازم را نداده و در این خصوص کم کاری کرده ایم.
وی افزود: بازوهای کنترلی و نظارتی در بیمارستانهای دوستدار کودک در خصوص اجرای دستورالعملهای لازم در خصوص آموزش شیوه شیردهی به مادران کم است.
این متخصص کودکان گفت: در زمان حاضر ۹۰ نفر در سراسر کشور در خصوص تغذیه با شیر مادر درحال فراگیری آموزشهای لازم هستند.
کارشناس سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیرمادر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نیز گفت: تغذیه انحصاری نوزاد با شیرمادر از صفر تا شش ماهگی بعنوان زمان طلایی به حساب می آید که کودک باید با شیر مادر تغذیه شود و بعد از این زمان مشکلات نوزادان کمتر می شود.
میتراسادات شجاعی افزود: مادرانی که از زمان تولد تا شش ماهگی شیربه نوزاد خود داده اند برای ادامه شیردهی تا دو سالگی با مشکلی روبه رو نمی شوند مگر اینکه مادر خود دچار مشکلاتی شود و امکان شیردادن را نداشته باشد.
وی تصریح کرد: مادرانی که از زمان طلایی صفر تا شش ماهگی برای شیردادن نوزاد خود استفاده می کنند سلامت کودک خود را تا پنج سال اول زندگی تامین می کنند.
شجاعی با بیان اینکه شیردادن نوزادان در این زمان طلایی مهمترین شاخص برای تامین سلامت کودکان زیر شش ماه است گفت: براساس آخرین مطالعه انجام شده ، شاخص تغذیه انحصاری با شیرمادر در کشور ۵۳ درصد و در استان بوشهر ۴۵ درصد است.
وی تصریح کرد: همچنین آموزش پرسنل زیرمجموعه بعنوان مشاوران شیردهی که ارتباط مستقیم با مادر دارند برای آموزش شیوه شیردهی مناسب و موثر از جمله برنامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است .