خبر استان:مهاجرت روز افزون از روستاها به شهرها و ساختارهای اقتصادی و نارسایی های نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری باعث رشد سریع، بدون برنامه و ناموزون شهرنشینی و تشکیل سکونتگاههای غیر رسمی در ایران شده است.
به گزارش خبر استان،سکونت گاههای که سیمای نازیبا، خدمات ناکافی و ساکنان کم توان و مشاغلی نامطمئن و محیطی آماده برای پذیرش نابهنجاری های اجتماعی و باز تولید فقر را فراهم می سازند و خطرپذیری بالایی در برابر سوانح طبیعی دارند.
براساس آمار موجود هم اکنون ۲۰ میلیون نفر در سکونتگاههای غیر رسمی در شهرهای کشور ساکن هستند که بیش از یک چهارم جمعیت ایران است.
در استان بوشهر نیز بدلیل مهاجر پذیری و توسعه صنعتی سکونتگاههای غیر رسمی در شهرهای آن بویژه بوشهر و برازجان گسترش یافته و معضلی برای شهروندان تبدیل شده است.
مسکن از نیاز های اساسی و اولیه هرخانواده و دولت ها موظف هستند با برنامه ریزی و داشتن آمار دقیق خانواده ها زمینه ای فراهم کنند تا همه خانواده ها با هر وضعیت اقتصادی بتوانند این نیاز اولیه خود را تهیه کنند در غیر این صورت پدیده حاشیه نشینی و سکونتگاههای غیر رسمی در شهرها ایجاد می شود.
سکونتگاههایی که به علت رعایت نکردن اصول اولیه مهندسی شهری چهره شهر را دچار بی نظمی کرده است و برنامه ریزی های مختلف شهر را با مشکل رو برو می کند.
این سکونتگاهها علاوه بر تاثیر بر وضع ظاهری شهر مکان هایی برای گسترش ناهنجاری های اجتماعی نیز به شمار می روند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر گفت: این استان دارای ۳۶ شهر است که از این شمار ۱۲ شهربا مساحت یکهزار و ۶۸۵هکتار و ۱۸۳هزار نفر جمعیت دارای محدوده های ناکارآمدی هستند.
فرزاد رستمی افزود: دو شهر بوشهر و برازجان با مساحت به ترتیب ۴۵۶ و ۳۱۴ هکتار دارای بیشترین سکونت گاههای غیر رسمی هستند که ۴۶هزار نفر در این سکونتگاههای غیررسمی زندگی می کنند.
مدیرکل راه و شهر سازی استان بوشهر بیان کرد: مسائل کالبدی اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی از جمله مهمترین مشکلات سکونتگاههای غیر رسمی است.
رستمی اظهار کرد: ساکنان این محدوده ها اغلب شهروندان غیر بومی هستند که به دلیل پائین بودن قیمت زمین و نبود نظارت و مدیریت شهری، دست به ساخت و سازهای غیر مجاز و خارج از چارچوب در این مناطق زده اند.
وی اظهار کرد: همچنین این افراد به دلیل ساخت و سازهای نامناسب خود در حاشیه شهرها و رعایت نکردن اصول شهرداری و فنون مهندسی بعنوان بد مسکن هایی تلقی می شوند که سیما و منظره شهر را مخدوش کرده اند.
رستمی گفت: در این ارتباط این اداره کل برای بهبود وضعیت سکونتگاههای غیررسمی اقدام به توانمندسازی این سکونتگاهها در شهرهای بوشهر و برازجان کرده است.
وی یادآور شد: اجرای پروژه هایی برای ارائه خدمات به ساکنان این محدوده ها از جمله احداث دبستان تنگک۳، احداث پایگاه بهداشتی و درمانی رایانی و احداث خانه محله پاک دره گرمسیر از جمله این اقدامات است.
رستمی اظهار کرد: تلاش می شود با پی گیری نهادهای اجرایی سال آینده شاهد بهبود و کاهش نارسائی هایی کالبدی و اجتماعی در سطح این محدوده ازشهرهای استان باشیم.
عضو شورای اسلامی شهر بوشهر گفت: عمارت ملک در بوشهر یکی از مکان هایی است که با وجود قدمت تاریخی به سکونتگاهها افراد بی بضاعت تبدیل شده است و وضع نا مطلوبی در آنجا حاکم است.
زهرا رضایی افزود: شهرداری در کنار این عمارت پارک بازی را آماده کرده و تجهیزات نیز در آنجا قرار داده است اما برای خود ساختمان و رسیدگی به وضعیت مردم ساکن در آن حرکت موفقی از سوی نهاد های ذیربط صورت نگرفته است.
وی اظهار کرد: تنگک یکی دیگر از مناطق حاشیه نشین شهر بوشهر است که زمین خواری، رعایت نکردن قانون، مقررات ساخت و ساز و تجاوز به معابر عمومی دیده می شود و دارای امکانات محدود رفاهی است.
عضو شورای شهر بوشهر با بیان اینکه نبود مدرسه در مقطع متوسطه اول و دوم درتنگکها یکی از هزاران کمبود مردم ساکن دراین مناطق است گفت: با هماهنگی های مختلف قول اهدای زمین از سوی راه و شهرسازی گرفته شده و تلاش می شود با همکاری نهاد های ذیربط مدرسه ای در خور شان مردم این محله ساخته شود.
رضایی در باره اقدام های صورت گرفته برای این محله های حاشیه نشین شهر افزود: شهرداری آسفالت کوچه ها، احداث کانال دفع آبهای سطحی و ایجاد خودپرداز را از جمله کارهای انجام شده در تنگک است و ایجاد زمین فوتبال و فضای سبز در تنگک اول نیز در دستور کار است.
وی بیان کرد: از جمله کمبودها ومشکلات این محل نبود ایستگاه آتش نشانی، وجود سایت دفع زباله در نزدیکی آن و سگ های ولگرد است.
عضو شورای شهر بوشهر به ایجاد رونق در این محله ها با راه اندازی ورزشگاه تنگک اشاره کرد و گفت: با راه اندازی این ورزشگاه نشاط و قانونمداری در این محله ها افزایش می یابد.
رضایی اظهار کرد: باید با تلاش مظاعف از سوی شهرداری و نظارت های بیشتر جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز در این محله ها گرفته شود تا بیش از این به سیمای شهر آسیب نرسد./ایرنا