به گزارش
خبر استان، عدم وجود سیستم فاضلاب در نواحی شمالی و جنوبی بندر بوشهر باعث بروز پیامدهای ضایعه باری برای حوزه زیست محیطی این خطه خواهد شد.
ساکنان این مناطق در خلاء چنین سیستم هایی،پساب و فاضلاب را به سمت شناگاه های ساحل دریا رها می کنند و بقاء و حیات موجودات و جانداران دریایی را به مخاطره می اندازند.
اگرچه چندی پیش شورای سلامت بوشهر با مشارکت محیط زیست،بهداشت و آبفا مصوباتی را برای مرتفع ساختن این موضوع،تهیه کرده است،اما در مقام عمل،این طرح ها و مصوبات تعریف شده،آنچنان که باید جنبه اجرایی پیدا نکرده است.
*مرگ و میرهای میلیونی آبزیان در سواحل بوشهر
رویا فروتن منش،کارشناس محیط زیست و از فعالان دوستدار محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به نقش بسیار برجسته آبزیان در فعل و انفعالات و چرخه زیست محیطی دریاها اظهار داشت:بطور طبیعی ورود آلودگی و رخنه آن به سواحل دریایی و آب های این خطه،حیات و بقاء طبیعی جانداران دریایی را با نارسایی هایی همراه می سازد.
وی افزود:در برخی مناطق،خروجی فاضلاب های بوشهر،حجم و مقادیر قابل توجهی از پساب و فاضلاب ها را روانه دریا می کنند که با یک نگاه اجمالی به محدوده پیرامونی سواحل،لکه های چربی شکل گرفته بر سطح آب،موید ضریب و شدت آلودگی آب دریا است.
فروتن منش گفت:بر اساس ارزیابی های به عمل آمده،آلودگی ها از ۱۰ تا ۱۵ نقطه بوشهر روانه محدوده های آبی این خطه از کشور می شوند که سهم منازل مسکونی در ایجاد چنین آلایندگی هایی بسیار قابل توجه است.
وی افزود:به عنوان نمونه در منطقه ای همچون جفره،قریب به پنج خروجی وجود دارد که آلاینده ها را به سمت مناطق ساحلی و دریاها،هدایت می کنند و با افزودن خروجی های فاضلاب در نواحی همچون صلح آباد و جلالی، بیش از پیش به حجم آلودگی های زیست محیطی در حوزه مذکور پی می بریم.
کارشناس و دوستدار عرصه محیط زیست عنوان کرد: آلودگی ها در محدوده ساحلی مناطقِ در معرض، باعث مرگ و میر میلیونی برخی از آبزیان می شود.
فروتن منش در پاسخ به سئوال خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص میزان این تلفات عنوان کرد: بصورت دقیق نمی توان به عدد خاصی اشاره کرد زیرا اساسا شمارش تلفات آبزیان بصورت دقیق امکان پذیر نیست اما عمده مرگ و میرها متوجه لاروهایی می شود که در چرخه غذایی آبهای این خطه بسیار تاثیرگذار و قابل توجه هستند.
کارشناس محیط زیست گفت: البته در این میان برخی لاروها با خوش اقبالی از مهلکه مرگ،جان سالم به در می برند و بنابر دلایل متعددی سرنوشت آنها به مرگ با آلاینده های مورد اشاره ختم نمی شود.
وی افزود: اگر چه لاروهای اینچنینی از خطر مرگ می گریزند،امابه واقع همچنان ناقل و حامل آلودگی هایی هستند که می تواند دیگر آبزیان که تغذیه خود را از طریق این موجودات تامین می کنند را به مخاطره اندازد.
فروتن منش گفت: در این سیکل و چرخه،انتقال آلایندگی ها همچون زنجیره ای متصل به یکدیگر،سلامت انسان را نیز تحت الشعاع قرار می دهد و احتمال منتقل شدن آلاینده ها از آبزیان خوراکی به انسان به میزان قابل توجهی تشدید خواهد شد.
*خانوارهای متخلف به مراجع قضایی معرفی خواهند شد
بطور یقین کم توجهی خانوارهای ساکن در مناطق شمالی و جنوبی بوشهر می تواند شیب این آلودگی را تندتر کند و در فرآیند زمانی سریعتری بر حجم آلایندگی ها در سواحل دریایی بیفزاید.
بنا بر تهدید و آسیب هایی که از این ناحیه احساس می شود،نمونه برداری های مکرر از آب، شناگاه های ساحلی در دستور کار قرار می گیرد.
بر اساس اظهارات حمید حبیبی نیا،رئیس شبکه بهداشت شهرستان بوشهر،هر دو هفته یکبار،نمونه برداری های میکروبیولوژی از آب شناگاه اجرایی و عملیاتی می شود.
وی می افزاید:در سال۱۳۹۴،از مجموع ۱۳۲ بازدید،قریب به ۱۹۰ نمونه برداری انجام شده و نتایج این اقدامات(نمونه برداری ها)در اواسط بهار سال جاری در کمیته بررسی بیماری های منتقله از طریق آب و غذا در شورای سلامت شهرستان بوشهر مطرح و به بحث و تبادل نظر گذاشته شده است.
در کنار نمونه برداری های مورداشاره،همکاری و تعاملاتی میان سازمان پسماند و مرکز بهداشت بوشهر نیز در دستور کار قرار گرفته که در سال گذشته قریب به یک هزار و ۳۲۱ خانواری که بصورت غیر بهداشتی به دفع فاضلاب مبادرت می ورزیدند رصد و شناسایی شده اند که بیش از ۴۴۰ خانوار از این میزان،به مراجه قضایی معرفی شده اند که می تواند در اعمال بازدارندگی هر چه بیشتر،تا حدودی مثمر ثمر واقع شود.
رستم حجت پور، یکی از فعالان حوزه سلامت در مناطق جنوبی کشور در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، عنوان کرد:خوشبختانه تاکنون مورد خاصی از مشاهده بیماری های مرتبط با آلایندگی آب سواحل از طریق پساب فاضلاب ها گزارش نشده،اما نمی توان صرفا با اتکای به چنین گزارشاتی،نسبت به استمرار وضعیتی موجود بی تفاوت بود زیرا مولفه پیشگیری،از اصول حائز اهمیتی است که طبیعتا مقدم بر درمان است و باید با اتخاذ راهکارهای اصولی و منطقی به شیوه ای اقدام شود که ضریب مخاطرات زیست محیطی به حداقل ممکن کاهش یابد.
وی افزود: خوشبختانه اخیرا با تشکیل پرونده،خانواده هایی که با سهل انگاری و بی توجهی، فاضلاب منازل مسکونی خویش را در سطح دریا ها رها سازی کردند به دستگاه قضایی معرفی شده اند که در نوع خود گام سازنده ای به شمار می رود،اما نمی توان صرفا با اتکای به اقدامات و قوه قهریه در این خصوص به توفیق چندان قابل توجهی نائل شد و راهکار اصلی در کنترل چنین تهدیداتی به تعبیه و استقرار سیستم های فاضلاب در شهرستان مورد اشاره معطوف می شود.
برخی از کارشناسان نیز معتقدند،اطلاع رسانی مستمر و فرهنگ سازی عمومی نیز به نوبه خود می تواند نقش تعیین کننده ای در پیشگیری و کنترل چنین رفتارهای مخاطره آمیزی همچون رها سازی فاضلاب های منازل مسکونی به آب دریاها ایفاء کند.
خوشبختانه در این خصوص با چاپ و توزیع تراکت هایی به لزوم رعایت اصول زیست محیطی و پرهیز از رها سازی فاضلاب در مناطق ساحلی اشاره شده تاکید شده است،اما مقابله و مهار قطعی چنین چالش هایی نیازمند کار دقیق،اصولی و هوشمندانه،اتخاذ برنامه ریزی مدون و همچنین تامین اعتبارات مناسب برای راه اندازی سیستم تصفیه خانه خواهد بود.
اخیرا نیز مباحثی مطرح شده مبنی بر اینکه انتقال شناگاه ها نیز از مناطق آلوده می تواند به ثمرات مطلوبی منتهی شود زیرا شناکردن در نواحی آلوده نیز با پیامدهای زیان باری همراه خواهد شد که در دراز مدت به تحمیل هزینه های سنگین مادی و مالی منتهی خواهد شد.
امید آن می رود پیش از آنکه خیلی زودتر از حد تصور دیر شود، با چاره اندیشی لازم برای مدیریت این معضل لحاظ شود،موضوعی که یکی از الزامات اساسی آن به تعبیه و استقرار سیستم فاضلاب در نواحی شمالی و جنوبی شهرستان بوشهر باز می گردد تا با تکیه بر آن مدیریت اصولی پساب ها محقق شود.
Visited 2 times, 1 visit(s) today
لینک کوتاه : https://nedayostan.ir/?p=10800