ندای استان: بندرگناوه به عنوانی بزرگترین شهر تجاری و گردش پذیر جنوب غرب کشور، سال هاست از رشد قارچ گونه پدیده دستفروشی در رنج و عذاب است به گونه ای که با همه جاذبه های شیرین، کام مردم این شهر و گردشگران تلخ است.
به گزارش ندای استان،موضوع سد معبر و دستفروشی هم زمان با رشد فزاینده مشکلات اقتصادی در شهرهایی همچون گناوه که قطب گردشگری استان بوشهر است به یک چالش و مشکلی همیشگی تبدیل شده است.
بندر گناوه یکی از بازارهای مهم جنوب کشور محسوب می شود که چند سالی است با همت مردم سخت کوش این دیار و همکاری مسئولان از رونق اقتصادی نسبی برخوردار شده است.
با توجه به نبود کارخانجات و صنایع بزرگ، معیشت و کسب و کار ۸۰ درصد مردم شهرستان گناوه تنها بواسطه تجارت با کشورهای همسایه خلیج فارس و در قالب کالای ته لنجی می چرخد و باعث بهبود سطح معیشتی مردم و ایجاد زمینه اشتغال شده که توانسته بار عمده ای را از دوش دولت بکاهد.
در کنار رونق و شغل هایی که بواسطه امر تجارت بخصوص کالای ته لنجی در این شهرستان فراهم شده شاهد افزایش روزافزون دست فروشی در بازار و پیادهراهها هستیم که بر نما و مبلمان شهری اثرات نامطلوبی گذاشته است.
شماری از مردم شهرستان گناوه که بیشتر جوان ها هستند به علت نبود شغل پایدار روی به دستفروشی آورده اند و در کنار شهروندان گناوه ای، هم وطنانی از سایر شهرهای کشور و تعدادی از اتباع خارجی نیز به این جمع افزوده شده است.
هم اینک پیاده راههای میدان مرکزی شهر و روبروی شمار زیادی از مغازه ها به قرق دستفروش ها در آمده که امکان تردد عابران پیاده را در این نقطه به گونه ای سخت و دشوار کرده است که مردم بناچار باید در سطح خیابان های پرترافیک عبور کنند که این شرایط گله مندی شهروندان و گردشگران را جدا از عواقب و خطراتی در پی داشته است.
وجود دستفروشان عرضه کالاهای خارجی در بازار گناوه بویژه در روزهای پایانی هفته و تعطیل که مسافران بی شماری از اقصی نقاط کشور وارد این شهر می شوند، به حدی زیاد است که تردد در پیاده روها و ورودی مجتمع های تجاری به دشواری انجام می شود و گاهی بین عابران و دستفروشان درگیری هایی رخ می دهد.
از مردم عادی که مشکل جسمی ندارند بگذریم ، معلولان نیز که باید از حقوق شهروندی برخوردار باشند به هیچ وجه امکان ورود به مجتمع های تجاری و در پیاده روهای منتهی به آن عملا ندارند.
اگرچه مطابق قانون رفع سد معبر در معابر و پیاده روها با شهرداری است اما از آنجا که دستفروشی در بازار گناوه به علت نبود فرصت ها و منابع اشتغالزایی ، شماری از مردم این بندر حتی از دیگر نقاط کشور را سالهاست مشغول به کار کرده، مسئولان نمی توانند با قاطعیت برخورد کنند و تنها راهکار آن ساماندهی با انتقال از مکان فعلی به نقطه دیگری است.
شهرداری در چندسال اخیر با همکاری نهادهای مرتبط برای جمع آوری سد معبر بویژه دستفروش ها از معابر و پیاده روهای بازار تجاری گناوه اقدام کردند ولی افرادی که در این زمینه شاغل بودند با تجمع ومراجعه به مسئولان شهر خواستار ادامه کار خود شدند.
با توجه به اینکه تعداد دستفروشان در نقاطی که محل پیادهروها و حتی جلوی چندین بانک قرار دارند هر روز بیشتر میشود، بیش از هر زمانی لزوم ساماندهی آنها ضروری است.
از زمان حضور دستفروشان در بازار تجاری گناوه که نزدیک به ۲۰ سال میگذرد، بارها و بارها مسئولان وقت برای ساماندهی وضعیت پیش آمده جلسه برگزار و تصمیم هایی می گیرند که در نهایت بدون نتیجه بوده و همچنان این مشکل و معضل دیرینه پابرجاست.
این در حالی است که در طی همه این سال ها چندین بار طرح هایی برای استقرار دستفروشان بازار به ویژه دستفروشان مرکز شهر در مکان هایی در نظر گرفته شد که بدون استقبال دستفروشان متوقف و رها شده است.
بنا به گفته مسئولان طرح ساماندهی دستفروشان بدین گونه نخواهد بود که منافع آنها و درآمدی که از این طریق برای زندگی خود تامین کنند دچار چالش و محروم از این فرصت شوند بلکه رهایی از وضعیت نازیبا و چهره نامناسب فعلی، بهبود وضعیت مبلمان و منظر شهری و از طرفی کسب درآمد پایدار است.
البته در این شهر نقاطی وجود دارد که مسئولان مربوطه می توانند با یک برنامه ریزی اصولی امکانات و بسترهای لازم را برای دستفروشان فراهم کنند تا شغلی را که انتخاب کردند دچار مشکل و چالش نشوند.
هم مسئولان شهرستان و هم بازاریان گناوه ای به این نتیجه رسیده اند که باید برای حل این مشکلات اساسی بازار گناوه تدبیری راهگشا، سازنده و کارآمد اندیشیده شود تا بتوان برای همیشه به این مشکلات پایان داد.
رئیس اتاق اصناف گناوه در گفتوگو با ایرنا، وجود دستفروشان در مکان فعلی که در پیادهراهها و در کنار مغازه های تجاری مستقر شدهاند را از منظر قانونی، توجیه ناپذیر می داند.
سیدفخرالدین حسینی ادامه می دهد: استقرار دستفروشان در پیادهراهها و جلوی مغازه ها منظر نازیبایی در اصلی ترین نقطه مرکزی شهر که روزانه مسافران و گردشگران زیادی وارد آن می شوند، ایجاد کرده است.
وی ادامه می دهد: ساماندهی دستفروشان کاری سخت و دشواری نیست و پیشنهادهایی در این زمینه ارائه داده ام که یکی از آنها انتقال فعالیت این قشر به میدان مرکزی شهر است.
حسینی گفت: با استقرار دستفروشان در میدان مرکزی شهر که با نظارت شهرداری همراه می شود، می توان امیدوار به حل معضل چندین ساله دستفروشی در گناوه بود.
رئیس اتاق اصناف گناوه بیان کرد: در این نقطه نیاز است که بسترهای لازم از جمله سنگ فرش ، غرفه های یکنواخت و شکیل ایجاد، مسیر خودروهای عمومی مسدود و تنها یک مسیر برای خودروهای امدادی و اجرایی در زمان حوادث فراهم شود.
وی یادآورشد: در صورت عملی شدن این پیشنهاد، شرایط برای شناسنامه دار شدن دستفروشان و اخذ پروانه کسب فراهم می شود.
رئیس شورای اسلامی شهر گناوه ، ساماندهی دستفروشان را از اولویت های کاری این شورا عنوان کرد و گفت: یکی از درخواست های شورا از شهرداری اجرای یک برنامه عملیاتی در زمینه ساماندهی دستفروشان است که اجرا و تحقق نیافته است.
هادی خالقی مقدم افزود: شورای شهر گناوه طرح و برنامه هایی برای ساماندهی و انتقال دستفروشان از محل کنونی در مجتمع های تجاری و پیادهراه ها به نقطه ای دیگر که در محدوده بازار باشد دارد و نیازمند به همکاری شهرداری و دیگر نهادها است.
به گفته رئیس شورای اسلامی شهر گناوه ، ۷۰ درصد دستفروشان میدان مرکزی و در جوار بازار تجاری، اتباع بیگانه هستند که باید جمع آوری شوند.
شهردار گناوه وضعیت دستفروشی در جوار مجتمع های تجاری و پیاده راه ها را برای این شهر گردشگرپذیر که نزدیک به ۲۰ سال از مستقرشدن آنها می گذرد ، فضایی بسیار نازیبا و اسفبار خواند و گفت: شهرداری مصمم به اجرای طرح ساماندهی است اما باید دیگر دستگاههای اجرایی و حتی دستفروشان همکاری و تعامل داشته باشند.
جواد رستمی افزود: قرار بود دستفروشان قبل از عید نوروز پارسال به نقطه ای دیگر انتقال یابند اما به علت استقبال نشدن افرادی که دستفروش بودند و اذعان داشتند دور از بازار تجاری است، استقبالی در این زمینه انجام نگرفت.
وی اظهار کرد: درصدد هستیم که دستفروشان را در نقطه ای که نزدیک بازار تجاری است ساماندهی کنیم که منوط به داشتن زمین است..
شهردار گناوه یکی از علل معطل ماندن طرح ساماندهی دستفروشان را نداشتن زمین در تملک شهرداری در نقطه ای مناسب و در اطراف بازار تجاری دانست و افزود: شهرداری در صورت داشتن زمین در نزدیک بازار بطور حتم دستفروشان را ساماندهی می کرد.
وی بیان کرد: برخی دستگاههای اجرایی در اطراف بازار تجاری زمین دارند که اگر همکاری و تعامل کنند و در اختیار شهرداری حتی به شکل تهاتر قرار دهند، طرح ساماندهی دستفروشان عملیاتی می شود.
با توجه به نگاه مسئولین حوزه شهری و حاکمیتی، رفع مشکل دستفروشان گناوه ای هماهنگی فرابخشی و تعامل سازمان ها و دستگاه های مسئول در حوزه مدیریت شهری را می طلبد که در این صورت می توان امیدوار به رفع مشکل موجود بود و گرنه درب بر همان پاشنه می چرخد که تاکنون چرخیده است.
- منبع خبر : ایرنا