خانواده های بوشهری سراغ مرغ زنده می روند
خانواده های بوشهری سراغ مرغ زنده می روند

ندای استان: خانواده هایی که امروز برای بدست آوردن مرغ ارزان به سمت خریدمرغ زنده می‌روند و مرغی راکه هیچ نظارتی برچرخه تولیدوذبح وعرضه آن نشده است.

 به گزارش ندای استان، خبر کوتاه اما التهاب آفرین است، مرغ گرم در بازار کم یاب شده است، علت این موضوع چیست؟ چرا در حالی که در سایر استان‌ها مرغ به وفور در دسترس شهروندان قرار دارد این کالا در بوشهر نایاب است؟

دو علت در نایاب شدن مرغ در بوشهر

علت بروز این مشکل در استان بوشهر را می‌توان در دو اتفاق یا دستور دنبال کرد؛ اول این که مسؤولان استانی اعم از دولتی و قضایی در یک تصمیم آنی اعلام کردند که عرضه مرغ با قیمت بیش از ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان ممنوع است.

این دستور باعث شد تا هزینه‌های واحد صنفی با درآمدهای آن همگرا نشود. متصدیان واحدهای صنفی با این دستورالعمل و با فرض فروش روزانه ۱۰۰ قطعه مرغ ماهیانه بین یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا سه میلیون تومان متضرر می‌شدند. با بالا رفتن ریسک فروش مرغ و متضرر شدن واحدهای صنفی، متصدیان این واحدها نتوانستند با اعمال سیاست ریاضتی ابلاغی دولت در بوشهر همسو شوند، در نتیجه میل به ادامه فعالیت این واحدهای صنفی کاهش یافت.

اقدام دوم را می‌توان در ابلاغیه‌ای مغایر دستورالعمل هیات عالی نظارت جست، در حالی که در ابلاغیه اخیر هیات عالی نظارت حاشیه سود عمده فروشی مرغ را سه درصد و خرده فروشی این ماده پروتئینی را ۱۰ درصد اعلام کرده بود، مدیران استان بوشهر اعلام کردند که واحدهای خرده فروشی موظفند به ازای هر کیلوگرم مرغ مبلغ ۵۰۰ تومان سود برای خود در نظر بگیرند.

صدور مرغ از بوشهر به دیگر استان‌ها

عین این مشکل در واحدهای مرغداری بوشهر نیز اتفاق افتاد، نماینده عالی دولت قیمت مرغ را در محدوده ۱۲ هزار تومان در هر کیلوگرم تعریف کرد اما در استان‌های همجوار این واحدهای هر کیلوگرم مرغ را در محدوده ۱۴ هزار تومان تولید می‌کردند. در نتیجه این اتفاق دو مشکل بروز کرد اول صدور مرغ از استان و دوم فروش مرغ به‌صورت قطعه بندی شده (ران، سینه، بال و…) در واحدهای صنفی خرده فروشی.

مدیران ارشد استان با این راهبرد که باید صادرات مرغ از استان کاهش یابد بازرسی‌ها را افزایش دادند. در همین رابطه شنیده می‌شود مسؤولان استانی جابجایی مرغ از استان بوشهر را ممنوع و دستوراتی به ایست بازرسی‌ها در این زمینه داده‌اند که بر آن اساس از خروج مرغ از استان ممانعت به عمل آید.

سیکل معیوب نظارت مسؤولان

گرانی مرغ ادامه سیکل معیوب نظارت کلی و جزیی یک سیستم دولت نهاد بر فعالیت‌های اقتصادی است. تجربه نشان داده است که راه کنترل قیمت نه در اعمال سیاست‌های ریاضتی که در ایجاد رقابت سالم است.

اگر از روز اول سیاست کلی دولت در بوشهر این بود که تعداد مرغداری‌ها در استان افزایش می‌یافت و چیزی به اسم ظرفیت‌های استان از مناسبات تولید حذف و جای خود را به رقابت بیشتر می‌داد امروز قیمت مرغ بسیار متعادل‌تر بود.

تجربه سالیان اخیر نشان می‌دهد که سیاست ریاضتی فقط در کوتاه مدت می‌تواند تأثیر مسکن گونه اما گذرا داشته باشد. سیاستگزار مجبور است حضور خود را در چرخه عرضه و تقاضا ببیند نه در حذف عرضه. این است که مطمئناً درآینده نزدیک دولت با بازار همسو خواهد شد.

نکته تلخ ماجرا را باید در پرکشیدن پروتئین از سبد غذایی خانواده‌های کم درآمد دید. خانواده‌هایی که امروز برای به دست آوردن مرغ ارزان به سمت خریدمرغ زنده می‌روند و مرغی راکه هیچ نظارتی برچرخه تولیدو ذبح و عرضه آن نشده است می‌خرند بلکه بتوانند چند صباحی سفره خود را خالی از آخرین حلقه از زنجیره پروتئین نکنند.

Visited 1 times, 1 visit(s) today