خبر استان:آبشیرینکنها را بخش خصوصی میسازد و دولت آب تولیدی را به قیمت تضمینی که اکنون حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان می باشد، خریداری می کند.
به گزارش خبر استان،کمبود آب در دشتستان باعث مشکلات عدیدهای در ماههای اخیر برای مردم این شهرستان شده و به تجمع پیاپی شماری از اهالی برازجان طی روزهای شنبه و یکشنبه منجر شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفته: خط آبرسانی کازرون که روزانه ۸۰ هزار مترمکعب آب را به این شهرستان منتقل میکرده حالا میزان آبدهیاش کمتر از نصف شده است.
هرچند مجوز تغییر مسیر خط آبرسانی کوثر به دشتستان جهت جبران بخشی از کمبود پیش آمده از کازرون صادر شده، ولی هنوز این وضعیت نتوانسته رضایت نسبی مردم را در پی داشته باشد و جیره بندی را از چندین روز به ۴۸ ساعت کاهش دهد.
در همین زمینه مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر گفت: ورودی آب به شهرستان دشتستان بین ۷ تا ۸ هزار مترمکعب افزایش یافته است.
شاهپور رجایی افزود: با تغییر در خطوط آبرسانی و بهبود شرایط آبرسانی از رودخانه شاپور در کازرون، میزان ورودی آب به شهرستان دشتستان در یکشنبه نسبت به شنبه ۷ تا ۸ هزار مترمکعب افزایش یافت.
وی ادامه داد: نمایندگان وزارت نیرو با مردم و مسوولان استان فارس برای ساماندهی وضع رودخانه شاپور منبع مهم تامین آب دشتستان صحبت کردند و بهبود ایجاد شده اما باید بدانیم که میزان آبدهی این رودخانه با توجه به کاهش بارندگیها، ۷۵ درصد نسبت به دو سال گذشته تغییر کرده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر بیان کرد: کار دیگری که برای بهبود شرایط کنونی دشتستان صورت گرفت، تغییر در مسیر خط آبرسانی کوثر بود که با مجوز وزیر نیرو این کار شنبه انجام شد.
اتکا به منابع محلی، راه حل کم آبی استان
رجایی که با شبکه استانی گفتگو می کرد، اتکا به منابع محلی را بهترین ومطمئنترین راه برای جبران کمبود آب این شهرستان عنوان کرد و گفت: مجوز ایجاد آبشیرینکن ۱۵ هزار مترمکعبی گرفتهایم تا بتوانیم منابع آب شهرستان دشتستان را قابل مصرف کنیم، که این کار یک سال زمان میبرد.
وی اولویت بعدی را اقدام اساسی برای جبران کمبود آب دشتستان دانست که همان آبشیرین کن روی رودخانه دالکی یا خلیج فارس و انتقال آب به این شهرستان است که اجرای آن دو سال زمان میخواهد و اکنون طرح مطالعه آن به وزیر نیرو ارائه شده تا در کمیسیون تخصیص این وزارتخانه تعیین تکلیف شود و جای خط آبرسانی از کازرون را بگیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با اشاره به مشکل همیشگی کمآبی در استان، گرفتن مجوز ایجاد آبشیرینکن به ظرفیت ۱۷۲ هزار مترمکعب را یکی از کارهای صورت گرفته برای حل این مشکل عنوان کرد و گفت: اکنون دو آبشیرینکن کنگان و بوشهر در مجموع ۲۰ هزار مترمکعب تولید می کنند، همچنین ۷۰ هزار و ۵۰۰ مترمکعب نیز در سیراف، دلوار، سرتل بوشهر و عسلویه در دست ساخت داریم که مجوز خرید تضمینی آب آنها از سوی دولت صادر شده است.
رجایی افزود: بقیه آبشیرینکنها از جمله ظرفیت ۴۴ هزار مترمکعبی آبشیرینکن دشتستان باید تا سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد.
وی تاکید کرد: آبشیرینکنها را بخش خصوصی میسازد و دولت آب تولیدی را به قیمت تضمینی که اکنون حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان می باشد، خریداری می کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با بیان اینکه دو آبشیرینکن پنج هزار مترمکعبی قرار است در عسلویه ساخته شود، بیان کرد: استاندار دستور داده در یک هفته آینده، ساخت یکی از اینها تعیین تکلیف شود.
رجایی از ایجاد آبشیرینکن ۱۵ هزار مترمکعب در شهرستان تنگستان هم خبر داد که برای ساخت نیمی از این ظرفیت سرمایهگذار مشخص شده و هنگامی که این ظرفیت در حال کار است، ایجاد نیمدیگر نیز آغاز خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اکنون هشت درصد منابع آب استان بوشهر از منابع داخلی استان تامین میشود، تصریح کرد: اکنون آبشیرینکنها، پنج درصد آب مورد نیاز استان بوشهر را تامین میکنند، که تا سال ۱۴۰۴ این میزان به ۴۵ درصد خواهد رسید.
رکود در پروژه های آبشیرین کن موجود در استان
اظهارات مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر پیرامون ایجاد آبشیرین کن های استان در شرایطی می باشد که پروژه های موجود کند پیش می رود یا راکد است که بخشی از آن ناشی از نوسانات ارزی برای واردات قطعات از خارج و بخشی هم مشکلات اجرایی است.
بررسی های «خلیج فارس» نشان می دهد: آبشیرین کن های ۳۰ هزارمترمکعبی سیراف به شهر جم و ۷۵۰۰ مترمکعبی رستمی تنگستان که سال گذشته کلنگ زنی شد، به کندی پیش می رود و مثلا درباره دلوار با گذشت چندین ماه از کلنگ زنی، اقدامی صورت نگرفته است.
همچنین در خصوص پروژه آبشیرین کن ۳۵ هزار مترمکعبی شهر بوشهر که در محله سرتل جانمایی شده، با وجود انتخاب پیمانکار در ماههای گذشته، ولی به دلیل آنچه نوسانات ارزی و تغییر برآورد اولیه برای فروش تضمینی آب به دولت عنوان می شود، هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است.
افزون بر آن، در جریان بازدید اخیر خبرنگاران از آبشیرین کن ۱۰ هزار مترمکعبی شهر بوشهر که از سال گذشته وارد مدار شده، حسینی کنگانی مدیر اجرایی آن اعلام کرد: حدود ۷ ماه است که صورتحساب شان بابت فروش تضمینی آب به دولت نقد نشده است.
موضوعی که نشان می دهد اعتبارات جاری کشور برای خرید آب از آبشیرین کن های خصوصی کفاف نمی دهد و قطعا با افزایش پروژه هایی از این دست، باید چاره و تدبیری اساسی برای تامین منابع مالی آبشیرین کن ها اندیشید، تدبیری که شاید واقعی تر شدن قیمت آب یکی از راهکارها باشد، ولی تبعاتی نیز در پی دارد و چالش آفرین می باشد.