کم آبی واقعیتی که باور نشده است
کم آبی واقعیتی که باور نشده است

خبر استان:آیا قطعی های مکرر، افت فشار و جیره بندی و گله مندی های ساکنان شهرها و روستاهای مواجه با کم آبی که گاهی به تجمع و راهبندان منجر می شود نیز آنها را از خواب و خیال خوش در مورد کم آبی بیدار نمی کند؟

به گزارش خبر استان، درحالی که خشکسالی های پیاپی ۱۰ ساله و برداشت های بی رویه از منابع آب زنگ خطر تشنگی، مهاجرت و دیگر پیامدهای اجتماعی آن را برای ساکنان بیشتر نقاط کشور به صدا در آورده اما هنوز جمعیت زیادی این واقعیت تلخ تهدید آمیز را باور نکرده و آب آشامیدنی را برای شستن خودرو، حیاط، کوچه، پرکردن استخر خانگی، آبیاری باغچه، ساخت و ساز، خانه باغ و غیره خارج رویه مصرف می کنند.
در استان بوشهر آب کمی که پس از طی صدها کیلومتر پستی و بلندی با سختی ها و هزینه های زیاد از استان های همجوار به بوشهر رسیده توسط افرادی بی مسئولیت و ازطریق انشعاب های غیر مجاز و خلاف برای پرکردن استخرهای خانوادگی در خانه باغ ها، آبیاری باغچه ها و دام ها براحتی هدر می رود.
برخی آنچنان آب را برای کارهای غیر ضروری مصرف می کنند که گویی در خارج ایران زندگی می کنند و یا هیچ اطلاعی از کم آبی ندارند و این پرسش مطرح می شود که آیا اگر آنها توصیه ها، سفارش ها، اخطارها، هشدارهای کارشناسان، مسئولان و خیرخواهان را در مورد کم آبی نمی شنوند، این واقعیت را با چشم خود در رودخانه ها، چشمه ها، قنات ها، تالاب ها، دریاچه ها و چاه ها و باغ های خشکیده نمی بینند یا بی اهمیت نسبت به سرنوشت خود و نسل آینده و کشور هستند؟
آیا قطعی های مکرر، افت فشار و جیره بندی و گله مندی های ساکنان شهرها و روستاهای مواجه با کم آبی که گاهی به تجمع و راهبندان منجر می شود نیز آنها را از خواب و خیال خوش در مورد کم آبی بیدار نمی کند؟
در کنار این بی توجهی ها، فرسودگی شبکه های آبرسانی شهری و روستایی از جمله مشکلاتی است که بخش زیادی از آب شرب را در استان بوشهر هدر می دهد.

همچنین کاهش منابع آبی براثر خشکسالی و بارندگی های پایین در استان های فارس و کهگیلویه و بویر احمد که بیش از ۹۰ درصد آب آشامیدنی استان بوشهر از طریق خط لوله از این استانها تامین می شود، باعث شده تا میزان آب انتقالی از این استان ها به بوشهر به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
براساس اعلام وزارت نیرو هم اکنون بیشتر حوضه‌های آبریز کشور متاثر از افت بی سابقه بارندگی‌ در سال های اخیر در وضعیت منفی ریزش‌های جوی به سر می‌برند.
از میان ۶ حوضه آبریز اصلی کشور (دریای خزر، خلیج فارس و عمان، دریاچه ارومیه، فلات مرکزی، مرزی شرق و قره‌قوم) حوضه آبریز خلیج فارس و عمان که استان بوشهر در این حوضه قرار دارد با افت ۴۱٫۵ درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته بدترین شرایط را در میان سایر مناطق یاد شده تجربه می‌کند.
براساس این گزارش هرمزگان با منفی ۸۰ درصد کم بارش ترین استان کشور در سال آبی فعلی بوده است که پس از این منطقه نیز استان‌های سیستان و بلوچستان با ۷۱٫۹ درصد، کرمان با ۶۹٫۴ درصد، فارس با ۶۵٫۷ درصد و بوشهر با ۶۰٫۵ درصد کم بارش ترین مناطق کشور هستند.
اگرچه ساکنان همه نقاط استان بوشهر در سه سال اخیر با نوبت بندی آب روبرو شده اند، اما امسال کم آبی، افت فشار و بی آبی در برخی مناطق این استان بویژه شهرستان دشتستان شدت بیشتری یافته طوریکه مشکلات ناشی از آن باعث نگرانی و نارضایتی هایی دربرخی مناطق از جمله وحدتیه، شبانکاره، آبپخش و شهر برازجان مرکز این شهرستان شده است.
معاون فرماندار دشتستان گفت: از ابتدای خردادماه آب ورودی از تصفیه خانه بوشیکان کازرون در استان فارس به این شهرستان ۳۰هزار متر مکعب کاهش یافته است که این امر توزیع آب در دشتستان را بویژه در شهرهای برازجان، وحدتیه، آبپخش و شبانکاره با مشکل روبرو کرده است.
جواد لقمان زاده افزود: این امر باعث شده تا آب خط انتقال به شهر وحدتیه ۵۰ درصد کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: درصورتیکه ۱۰هزار متر مکعب آب به شهر وحدتیه اختصاص یابد مشکل توزیع در این شهر برطرف خواهد شد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری دشتستان اظهار داشت: برنامه ریزی برای راه اندازی تصفیه خانه ۱۰هزار متر مکعبی در شهر وحدتیه انجام شده است.
براساس گفته مسئولان آب در شهر بوشهر نوبت بندی شده ولی بیشتر مردم محله های جنوبی شهر بوشهر به دلیل وجود انشعاب های غیر مجاز از کم آبی، کاهش فشار آب و نبود امکان آبگیری رنج می برند.
مردم در این محله ها برای جبران کم آبی از تانکرهای آبرسانی استفاده می کنند ولی همچنان باید ساعت ها در انتظارآبگیری مخازن خود باشند.
برخی محله های دیگر شهر نیز ادعا می کنند، با وجود نوبت بندی آب ولی به دلیل افت فشار آب باید ساعت ها برای پرکردن مخازن خانگی منتظر ماند.
برخی از مردم از کسانی که نسبت به سرریز شدن آب از مخازن خود اقدامی نمی کنند گله کردند و می گویند آبی که با این مشکل به خانه های ما می رسد با بی توجهی برخی از شهروندان از مخازن آنها سرریز و به هدر می رود.
شهروند دیگری که ساکن چهارمحل در بوشهر است گفت: روزی یک تا دو ساعت آب وصل می شود ولی به دلیل اینکه ساعت آن مشخص نیست چهار روز است نتوانسته ایم آبگیری کنیم و در حسرت قطره ای آب به سر می بریم.
شهر برازجان از جمله شهرهای مهم استان بوشهر است که به دلیل خشکسالی های پی درپی و کاهش آورد رودخانه شاپور در تابستان امسال با مشکل کمبود آب آشامیدنی روبرو است.
کمبود آب آشامیدنی در این شهر باعث شده مردم اقدام به خرید پمپ های قوی آب و مخازن حجیم برای ذخیره آب کنند که همین امر مشکلات کم آبی برخی محله های شهر برازجان را دوچندان کرده است.
رئیس اداره آب و فاضلاب شهر برازجان گفت: بدلیل خشکسالی های پی در پی و کم شدن آب رودخانه شاپور ورودی آب برازجان به نصف مصرف مورد نیاز رسیده که این وضعیت با ورود به فصل گرما و نیاز بیشتر به آب مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده است.
علی بردستانی افزود: شهر برازجان ۳۶هزار مشترک دارد که روزانه به ۲۷ هزار لیتر آب نیاز دارد که با توجه به اینکه در این شرایط میزان ورود آب به این شهربه ۱۵ تا ۱۶هزار لیتر رسیده ناچار به اعمال نوبت بندی هستیم.
وی اضافه کرد: به این منظور شهر برازجان به دو بخش تقسیم شده که هر بخش به صورت یک روز در میان از ساعت هفت صبح تا هفت عصر و بالعکس آب توزیع می شود.
بردستانی گفت: برای گذر از این مشکلات پی گیری های زیادی از جمله تامین اعتبار برای کف شکنی و لایروبی چاه ها و اجاره چاه های اطراف شهر صورت گرفته است.
وی اظهار کرد: مردم باید بدانند بیش از این امکان آبرسانی وجود ندارد و باید روش استفاده صحیح را در زندگی خود نهادینه کنند.
بردستانی یکی از علت های افت فشاردر برخی محله ها یا قطعی آن به مدت زیاد را استفاده بی رویه نقاط پایین دست و محلاتی که در شیب پایین قرار دارند و وجود پمپ های خانگی دانست.
وی افزود: کم شدن منابع آبی و مصرف بالای مردم در این فصل مهمترین مشکل شهر برازجان است.
رئیس اداره آب و فاضلاب دیر گفت: به علت ضعیف بودن آب درزمان حاضر از ساعت هفت صبح تا ۱۰ شب آب در اختیار مردم محله های مختلف این شهر قرار می گیرد.
حسین رخشنده افزود: براساس جمعیت، مردم این شهرستان به هفت هزار مترمکعب آب در روز نیاز دارند.
وی گفت: با اتصال چند حلقه چاه به مدار و راه اندازی منبع ذخیره ۱۰هزار مترمکعبی در آینده مشکل آب این شهرستان برطرف می شود.
رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان دشتی استان بوشهر گفت: به دلیل کاهش بارنگی و مشکل کم آبی آب درشهرهای خورموج، کاکی شهرستان دشتی نوبت بندی شده است.
امرالله گرگین افزود: ۱۹ هزار و ۵۹۲ مشترک آب در شهرهای دشتی وجود دارد که توزیع آب در این شهرها به دو منطقه تقسیم شده وهر منطقه یک روز در میان آبرسانی می شود.
وی بیان کرد: ۸۰ درصد آب شهر خورموج از طریق خط سراسری محرم و۲۰ درصد از چاه های آب شهر خورموج و در شهر کاکی نیز روزانه یکهزار و ۵۰۰ مترمکعب از خط محرم و بقیه از چاه های موجود این شهر تامین می شود.
گرگین تاکید کرد: در شهر شنبه نیز آب از طریق چاههای آب این شهر تامین می شود و مشکلی وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر در باره مشکل تامین آب شهرستان دشتستان گفت: با توجه به مشکلات این شهرستان راهکارهای اضطراری برای حل این مشکل در وزارت نیرو مورد بررسی قرار گرفت.
شاپور رجایی افزود: تثبیت انتقال آب از شهرستان کازرون با ساماندهی برخی برداشت های غیر مجاز از رودخانه شاپور با همکاری مقام های مسئول در استان فارس و اجاره چاه های کشاورزی با کیفیت و قابلیت شرب در حریم شهر برازجان مرکز شهرستان دشتستان و سایر شهرها و روستاهای منطقه از جمله این راهکارهاست.
وی اضافه کرد: همچنین در این ارتباط حفر و تجهیز چاه در مناطق دارای پتانسیل، جدا سازی آب مصرفی و فضای سبز از شبکه آبرسانی و استفاده از منابع محلی مورد توافق قرار گرفت.
رجایی اظهار کرد: شرکت مهندسی آب وفاضلاب کشور هزینه حفر و تجهیز حداقل ۱۰ حلقه چاه با آبدهی روزانه هفت هزار متر مکعب با برآورد ۳۰ میلیارد ریال را به شرکت آب و فاضلاب استان پرداخت و استان نیز اعتبار مورد نیاز برای اجاره چاه کشاورزی پیشنهادی را پرداخت می کند.
رجایی افزود: مقررشد زمان بندی اجاره چاه ها و حفر و تجهیز چاه های جدید درماه های خرداد و تیر سال جاری با استفاده از همه ظرفیت ها و اختیارات قانونی و فنی استان بوشهر انجام شود.
وی ادامه داد: با ایجاد این ظرفیت روزانه ۱۰ هزار متر مکعب به تولید آب شهر برازجان اضافه می شود تا امکان مدیریت توزیع آب در شرایط ایجاد نوسان و اختلال در آب ورودی از خط آبرسانی کازرون فراهم شود.
رجایی ادامه داد: برای سایر شهرها و روستاهای شهرستان دشتستان نیز اقدامات مشابهی به منظور جلوگیری از قطعی مستمر آب و ارتقای کمیت و کیفیت ارائه خدمات انجام می شود.
وی درباره راهکارهای کوتاه مدت تامین آب شهرستان دشتستان گفت: محدودیت و فقر منابع پایدار سطحی و زیر زمینی دارای کیفیت و پتانسیل شرب در دشتستان برنامه ریزان را به سمت و سوی استفاده از آب های نامتعارف و بهبود اصلاح کیفیت آنها سوق می دهد.
وی یادآورشد: در این شهرستان ۲ رودخانه شاپور با هدایت الکتریکی پنج هزار و ۵۰۰ و رودخانه دالکی با هدایت الکتریکی هفت هزار و ۲۰۰ جریان دارند که از آب لب شور برخوردار هستند.
رجایی افزود: جداسازی آب برخی از شهرها و روستاهای شهرستان که در شرایط کنونی از خط کازرون تامین آب می شوند یکی از گزینه های کوتاه مدت و در دسترس برای ارتقای پایدار آب شهرستان دشتستان پیشنهاد و مورد موافقت قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در این ارتباط احداث ۲ سایت آب شیرین کن با ظرفیت تقریبی ۱۷ هزار و ۵۰۰ متر مکعب در روز در شهرستان دشتستان دستور کار قرار می گیرد.
رجایی گفت: سایت اول آب شیرین کن دالکی، سرقنات و وحدتیه است که شهرهای دالکی و وحدتیه و تعدادی از روستاهای بخش های سعد آباد، شبانکاره و مرکزی دشتستان که انشعاب های آب آنها قبل از شهر برازجان قرار دارد با جمعیتی نزدیک به ۴۰ هزار نفر در این مجموعه قرار می گیرند.
وی ادامه داد: در این زمینه احداث آب شیرین کن به ظرفیت ۱۰ هزار هزار متر مکعب در روز با برداشت آب خام از محل تخصیص آب شرب و صنعت رودخانه دالکی در نزدیکی های روستای سرقنات و انتقال آب شیرین به مخازن ذخیره شهرهای دالکی و وحدتیه بالادست پمپ بنزین دالکی پیشنهاد شده است.
وی بیان کرد: طول خط انتقال آب شیرین کن ۵٫۲ کیلومتر و ارتفاع پمپاژ کمتر از ۶۰ متر خواهد بود.
رجایی یادآور شد: شرکت آب و فاضلاب کشور صدورمجوز خرید تضمینی آب شیرین از سرمایه گذاران بخش خصوصی برای شیرین سازی آب رودخانه و تامین هزینه های احداث خط انتقال آب شیرین تا مخازن ذخیره را پذیرفته است.
وی درباره سایت دوم آب شیرین کن شهر های آبپخش و سعدآباد گفت: شهر آبپخش در انتهای خط آبرسانی کازرون در محدوده شهرستان دشتستان قرار دارد و بیشترین تاثیر و عواقب نوسان و تغییرات آب ورودی را متحمل می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر افزود: جداسازی آب شهر آبپخش با احداث یک آب شیرین کن به ظرفیت پنج هزار متر مکعب در روز با برداشت آب خام از رودخانه شاپور و یا چاه های حریمی می تواند تا ۲۶ هزار نفر جمعیت افق ۱۴۱۰ این شهر را نیز تحت پوشش قرار دهد.
رجایی بیان کرد: خرید تضمینی آب شیرین تولیدی و هزینه های جانبی احداث این سایت را نیز شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور پذیرفته است.
وی گفت: تثبیت تولید و تامین آب شهر سعدآباد با استمرار بهره برداری و هزینه های خرید تضمینی آب شیرین کن ۲۵۰۰ متر مکعبی را یکی از راهکارهای مورد توافق این نشست معرفی کرد.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر اضافه کرد: با احداث این آب شیرین کن در موقعیت های دالکی، سرقنات، وحدتیه، آبپخش و سعدآباد و قطع برداشت از خط آبرسانی کازرون، حاشیه امن و پایداری بیشتر برای مرکز شهرستان و سایر انشعاب های روستایی برخوردار از این خط ایجاد می شود.
وی درباره تامین آب مطمئن شهر برازجان و سایر انشعاب های خط کازرون گفت: با قطع برداشت و تامین آب مجتمع های شهری و روستایی قبل از شهر برازجان از خط اصلی و استفاده از ظرفیت شیرین سازی آب های نامتعارف و اجرای طرح های اضطراری تعریف شده، شرایط اختصاص آب مطمئن تری به شهر برازجان فراهم می شود.
رجایی اضافه کرد: قرار است شرکت های مادر تخصصی منابع آب ایران و مهندسی آب و فاضلاب کشور به منظور تعیین تکلیف آب شیرین کن با ظرفیت ۲۲هزار و ۵۰۰ متر مکعب در روز برای شهر برازجان و انشعابات و روستاهای پیرامون از طریق کمیسیون تخصیص وزارت نیرو پیگیری و اقدام شود.
وی یادآور شد: آب شهرستان دشتستان از سه منبع خط آبرسانی کازرون، خط کوثر و منابع زیر زمینی تامین می شود و روزانه ۳۷ هزار متر مکعب از خط کازرون، پنج هزار و ۲۰۰ مترمکعب از خط کوثر و پنج هزار و ۸۰۰ متر مکعب از منابع زیرزمینی تامین می شود.
رجایی گفت: بخش های ارم و بوشکان تنها وابسته به منابع محلی و آب های زیر زمینی، بخش قابل توجهی از بخش شبانکاره وابسته به خط آبرسانی کوثر و سایر نقاط شهرستان از خط آبرسانی کازرون و به صورت پراکنده همراه با منابع محلی تامین آب می شود.
وی گفت: با توجه به تحت تاثیر قرارگرفتن منابع آب کازرون و منابع آب زیرزمینی به علت خشکسالی های متعدد اخیر به نحوی که در بیشتر طول سال حجم آب قابل تامین از خط آبرسانی کازرون با نوسان و کاهش تا ۵۰ درصد و بیشتر نقاط شهرستان دشتستان بویژه شهرهای برازجان و آبپخش و تعدادی از روستاها را در معرض تنش آبی شدید قرار می دهد.
رجایی یادآور شد: دشتستان وسیع ترین شهرستان استان بوشهر با بیش از ۲۵۰ هزار نفر جمعیت پس از مرکز استان دومین شهرستان پرجمعیت این استان است.
وی در مورد افزایش ظرفیت آب شیرین کن بوشهرگفت: دراین نشست مقررشد ضمن سرعت بخشی در عملیاتی کردن آب شیرین کن ۳۵هزار مترمکعبی بوشهر، مکاتبات و پیگیری لازم به منظور افزایش ظرفیت تولید آب شیرین کن در حال بهره برداری بوشهر از ۱۰ به ۲۰ هزار متر مکعب در روز توسط استاندار با وزارت نیرو صورت گرفته تا مبانی قانونی آن بررسی و در صورت امکان این گزینه پیشنهادی نیز در دستور کار شرکت های آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری و روستایی استان قرار گیرد.
وی در باره جزیره شیف به عنوان سایت سوم احداث آب شیرین کن گفت: این جزیره با جمعیتی بیش از چهار هزار نفر در فاصله ۱۷ کیلومتری از خط آبرسانی اصلی قراردارد و با ساخت آب شیرین کن با ظرفیت کمتر از یکهزار متر مکعب در روز، امکان تامین آب از محل شیرین سازی آب دریا و کاهش و یا قطع اتکا به خط آبرسانی ایجاد می شود.
رجایی افزود: ظرفیت آزاد شده خط یاد شده می تواند به پایداری بیشتر سایر انشعاب های برخوردار از این خط کمک کند.
وی در باره روستاهای هلیله و بندرگاه شهرستان بوشهر به عنوان سایت چهارم گفت: آب این ۲ روستا با جمعیت پنج هزار و ۲۰۰ نفر از خطوط آبرسانی ورودی مرکز استان تامین می شود که طولانی بودن خط انتقال و نوسان های آب ورودی مانع از تثبیت و پایداری آب آنها شده است.
وی افزود: احداث آب شیرین کن با ظرفیت یکهزار متر مکعب در روز به عنوان راهکار مطمئن تامین آب این ۲ روستا پیشنهاد و مورد موافقت قرار گرفت.
رجایی اضافه کرد: در باره سایت های سوم و چهارم (شیف و هلیله و بندرگاه) پیشنهاد شده با پیگیری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان و ارائه گزارش های کارشناسی مجوز احداث آب شیرین کن و خرید تضمین آب ازشرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور انجام شود
وی در باره جزیره شیف به عنوان سایت سوم احداث آب شیرین کن گفت: این جزیره با جمعیتی بیش از چهار هزار نفر در فاصله ۱۷ کیلومتری از خط آبرسانی اصلی قراردارد و با ساخت آب شیرین کن با ظرفیت کمتر از یکهزار متر مکعب در روز، امکان تامین آب از محل شیرین سازی آب دریا و کاهش و یا قطع اتکا به خط آبرسانی ایجاد می شود.
رجایی افزود: ظرفیت آزاد شده خط یاد شده می تواند به پایداری بیشتر سایر انشعاب های برخوردار از این خط کمک کند.
وی در باره روستاهای هلیله و بندرگاه شهرستان بوشهر به عنوان سایت چهارم گفت: آب این ۲ روستا با جمعیت پنج هزار و ۲۰۰ نفر از خطوط آبرسانی ورودی مرکز استان تامین می شود که طولانی بودن خط انتقال و نوسان های آب ورودی مانع از تثبیت و پایداری آب آنها شده است.
وی افزود: احداث آب شیرین کن با ظرفیت یکهزار متر مکعب در روز به عنوان راهکار مطمئن تامین آب این ۲ روستا پیشنهاد و مورد موافقت قرار گرفت.
رجایی اضافه کرد: در باره سایت های سوم و چهارم (شیف و هلیله و بندرگاه) پیشنهاد شده با پیگیری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان و ارائه گزارش های کارشناسی مجوز احداث آب شیرین کن و خرید تضمین آب ازشرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور انجام شود
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر گفت: با توجه به اینکه استان بوشهر در حوزه های اصلی و پایاب قرار دارد و آب آشامیدنی این استان از سد کوثر تامین و صنایع موجود در استان نیز آب مورد نیاز خود را از دریا برداشت و کمتر به آب زیرزمینی وابستگی دارند شرایط بهتری را دارد اما بازهم از تاثیر خشکسالی در امان نبوده است.
رجایی گفت: نمک زدایی و شیرین سازی آب دریا از برنامه های سازگاری با کم آبی و راهکارهای جبران و تولید آب بیشتر است که تا پایان برنامه ششم توسعه حداقل ۳۰ درصد و افق ۱۴۰۴ حدود ۴۵ درصد آب شرب این استان باید از دریا تامین شود.
وی افزود: با وجود اینکه سالانه ۱۲۵میلیون مترمکعب آب آشامیدنی از محل منابع داخلی و استان های همجوار برای استان بوشهر تامین می شود ولی به دلیل بد مصرف کردن برخی از مشترکان و هدر رفت غیر متعارف با کمبود، بخش هایی متعددی از این استان با قطعی و کاهش فشار آب روبرو هستند.
رجایی اضافه کرد: براساس گزارش های دریافتی ۴۳ درصد جمعیت شهری و ۶۱ درصد جمعیت روستایی استان بوشهر در معرض تنش و کمبود آب قرار دارند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر گفت: در این شرایط خاص اجرای برنامه سازگاری با کم آبی تنها راهکار حل این مشکل است که در همین ارتباط کمیته ملی سازگاری با کم آبی در دولت تشکیل و در استان ها نیز شورای حفاظت آب این کمیته را مدیریت می کند.
وی یادآور شد: برهمین اساس برای جلوگیری از مشکلات و تعارض اجتماعی راهکارهایی پیشنهاد و بسته ای با عنوان برنامه عملیاتی سازگاری با کم آبی برای مصارف مختلف تهیه و به مسئولان استان عرضه و پس از تصویب به کارگروه ملی سازگاری با کم آبی دولت ارائه می شود.
وی، کاهش هدر رفت آب در شبکه های توزیع و جداسازی بخشی از مصارف غیرضروری و قابل جایگزین از شبکه شرب و حتی تفکیک آب شرب و بهداشتی در تعدادی از شهرها و روستاهای استان به صورت پایلوت را از جمله دیگر طرح های این بسته عنوان کرد.
وی افزود: تلاش می شود درنیمه اول امسال طرح جداسازی آب آشامیدنی و بهداشتی در بخش مرکزی شهرستان جم اجرا شود.
رجایی، با توجه به پرداخت یارانه قابل توجه دولت برای خرید آب از بخش خصوصی یادآور شد: پارسال دولت ۵۱۰میلیارد ریال برای خرید آب پرداخت کرد و امسال ۵۹۰ میلیارد ریال و برای سال آینده یکهزار و ۴۶۰ میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده است.
وی اضافه کرد: دولت ۹۰ درصد این مبلغ را به صورت یارانه و ۱۰ درصد را مشترکان پرداخت کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: در این استان یکهزار کیلومترخط انتقال در حوزه شهری، چهار هزار کیلومتر شبکه توزیع آب، تصفیه خانه کازرون و گچساران و ۱۵۰ حلقه چاه آب مورد نیاز استان را تامین می کند.
کیقباد یاکیده افزود: ۲۷۵هزار مشترک آب شهری و ۵۵ هزار مشترک فاضلاب در استان بوشهراز خدمات شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر بهره مند هستند و روزانه ۳۲۰ هزار مترمکعب آب در روز تولید می شود.
وی با بیان اینکه براساس استاندارد ها روزانه به ازای هر نفر ۱۴۰ لیتر آب باید در روز تولید شود گفت: براساس استاندارد از این میزان ۲۱ درصد هدر رفت وجود دارد که براین اساس ۱۱۹ لیتر آب به مصرف کننده می رسد این درحالی است که در استان بوشهر بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ لیتر آب به دست مشترکان می رسد.
وی با بیان اینکه فاصله مصرف و تولید آب در استان باهم مطابقت ندارد گفت: با توجه به هدر رفت آب بیش از استانداردهای موجود آب تولید می شود ولی بازهم رضایت بخش نیست.
یاکیده با بیان اینکه در آبرسانی چیزی به عنوان مساوات وجود ندارد افزود: ۲۰ درصد از مشترکان خانگی ۵۰ درصد سایر مشترکان اضافه تر از میزان استاندارد مصرف می کنند.
وی فرسودگی شبکه ها را از جمله دیگر مشکلات استان بوشهر عنوان کرد و گفت: در زمان حاضر یکهزار و ۲۰۰ کیلومتر از شبکه های آبرسانی استان معادل ۳۰ درصد فرسوده است.
وی گفت: شبکه های آبرسانی به گونه ای نیست که امکان تغییر آن وجود داشته باشد و سالانه براساس استانداردها باید ۵ درصد شبکه ها نوسازی شوند و به صورت جبرانی نیز بین ۶ تا ۷ درصد باید نوسازی شود که با توجه به تامین اعتبار این مهم باید محقق شود.
یاکیده افزود: با توجه به جنس و نوع لوله ها و عمر مفید کمتر از ۲۵ سال همین امر بار نوسازی بیشتری از شبکه را بر ما تحمیل می کند.
وی گفت: متناسب نبودن رشد شهرها و روستاها از جمله دیگر مشکلاتی است که برخی از شهرهای استان از جمله بوشهر، برازجان و کنگان با آن روبرو هستند و رشدی غیرعادی و خارج از کنترل شهرداری ها دارند.
یاکیده بیان کرد: در زمان حاضر سرعت رشد شهر از سرعت رشد شبکه آبرسانی بیشتر است و همین امر باعث بروز مشکلات و ایجاد اختلال در امر آبرسانی شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر با اشاره به وجود انشعاب های غیر مجاز گفت: وجود ۱۰ هزار انشعاب غیرمجاز و استفاده این مشترکان از لوله هایی با قطر نامناسب از جمله دیگر مشکلات آبرسانی در این استان است.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد مشکل آبرسانی مربوط به مناطقی است که دارای انشعاب های غیر مجاز هستند گفت: وجود این انشعاب ها در پردیس شهر برازجان، ریشهر و سرتل شهر بوشهر، گناوه و کنگان باعث می شود آب مناسبی به این بخش از شهر نرسد و موجب بروز نارضایتی هایی شود.
یاکیده اضافه کرد: با توجه به جمعیت قابل توجه مشترکان غیر مجاز در استان برای بهبود وضعیت و کاهش مشکلات کم آبی، این مشترکان باید نسبت به استفاده از انشعاب های مجاز اقدام کنند.
وی با بیان اینکه تاکنون تنها یکهزار مشترک غیر مجاز در استان نسبت به مجاز کردن انشعاب های خود اقدام کرده اند گفت: حمایت و استقبال مردم از تغییر انشعاب های غیر مجاز برای بهبود وضعیت آبرسانی ضروری است.
یاکیده گفت: با توجه به آب تولیدی در استان بوشهر، با بحران آب روبرو نیستیم بلکه دچار تنگنای آبی هستیم که این امر مختص استان بوشهر به تنهایی نیست.
وی براصلاح شبکه ها، تعویض لوله های فرسوده، تغییر انشعاب های غیر مجاز به مجاز تاکید کرد.
یاکیده پایین بودن قیمت آب را از جمله دلایل هدررفت آن عنوان کرد و گفت: شرکت آب و فاضلاب از جمله شرکت های زیان ده است که طرح های خود را باید از منابع مالی دولت اجرا کند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: براساس قانون می توان قیمت آب را به صورت توافقی با شورای شهر قیمت جداگانه ای برای هر منطقه تعیین و ما به تفاوت هزینه دریافتی را صرف نوسازی شبکه و طرح های همان منطقه هزینه کرد که از ۳۲ شهر موجود در استان تنها پنج شهر از این طرح استقبال کرده اند، این درحالی است که مشارکت مردم در استان های دیگر ۹۰ درصد است.
وی در باره مشکل کمبود آب شهرستان دشتستان افزود: این شهرستان بیشترین مشکل را در بخش آبرسانی دارد چون دبی تعدادی از چاه های موجود در شهر کازرون ۳۰ درصد کاهش یافته، چشمه ساسان خشک و آب رودخانه شاپور نیز ۹۰ درصد کاهش یافته است و این شرایط باعث شده که آب به سختی به شهر برازجان برسد.
وی یادآور شد: شهر برازجان ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که باید ۱۴هزار مترمکعب در روز آب دریافت کنند.
یاکیده اضافه کرد: برای حل مشکل آب مصرفی برازجان ۹ حلقه چاه در دست تجهیز و حفاری است که ۴۰ درصد آب مورد نیاز آنها را تامین می کند همچنین برای تامین آب شهر شبانکاره و آبپخش ۲ حلقه چاه حفاری و یک چاه اجاره می شود.
وی گفت: همه مسئولان ذیربط در تلاش برای حل مشکل تامین آب شهرستان دشتستان هستند که در کنار آن نیازمند مدیریت مصرف مردم هستیم تا بتوانیم این تنگنا را پشت سر بگذاریم.
یاکیده در باره آب شیرین کن گفت: توسعه آب شیرین کن در کنار مزیتی که دارد، شوری آب را افزایش و باعث ازبین رفتن موجودات دریایی و اختلال در اکوسیستم دریا می شود.
وی افزود: در استان بوشهر برای تامین بخشی از کمبود آب، احداث آب شیرین کن های ۳۳ هزار مترمکعبی سیراف، هفت هزار و ۵۰۰ مترمکعبی دلوار و ۳۵هزار مترمکعبی بوشهر در دستور کار است که عملیات اجرایی آنها در نیمه دوم سال آغاز می شود.
وی یادآور شد: همچنین ۲ آب شیرین کن در شهرهای بوشهر و کنگان بهره برداری شده و فعال است و ۲ مورد نیز برای دشتستان در دست مطالعه است.
یاکیده با بیان اینکه نوبت بندی آب به معنی کمبود آب نیست گفت: در زمان حاضر نوبت بندی آب در خیلی از شهرهای استان بوشهر در دست اجرا است که با مدیریت و مصرف بهینه مردم این امکان وجود دارد که نوبت بندی اعمال نشود.
وی افزود: در زمان حاضر برخی مشترکان فرصت طلب با استفاده از پمپ های حجیم، افزایش تعداد مخازن و مدیریت نکردن مصرف حق سایر مشترکان دیگر را می گیرند و همین امر باعث بروز مشکلات شده است.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان بوشهر تاکیدکرد: با مدیریت مصرف هیچ منطقه ای در این استان با مشکل کم آبی رو برو نمی شود.
بتازگی کمبود و قطعی آب در برخی مناطق استان بوشهر از جمله شهر وحدتیه دشتستان باعث نگرانی مردم و تجمع اعتراضی و ایجاد راهبندان در جاده اصلی بوشهر- شیراز شد.

Visited 1 times, 1 visit(s) today