ندای استان:وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه وظیفه آمریکاست که به برجام برگردد و تعهداتش را اجرا کند، گفت: به محض اینکه آمریکا تعهداتش را اجرا کند، ما هم تعهدات خود را به صورت کامل اجرا میکنیم.
به گزارش ندای استان،محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز (جمعه) در نشست خبری مشترک با چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه اظهار کرد: بسیار خوشحالم که برای بار دوم در چند ماه گذشته در استانبول با برادر عزیزم مولود چاووش اوغلو گفتگو میکنم و امروز این افتخار را خواهم داشت که بعد از نماز جمعه با آقای رئیس جمهور هم دیدار کنم.
ظریف گفت: برای ما روابط ایران و ترکیه روابط بسیار پراهمیت و دارای منافع مشترک برای دو ملت و همچنین برای منطقه و جهان است.
وی افزود: ایران و ترکیه در روزهای سخت در کنار هم بودند و ما قدر این رفاقت در روزهای سخت را به خوبی میدانیم. امیدواریم روزهای بهتری با رفتن دولت تروریستی در آمریکا، در مقابل مردم دو کشور و منطقه باشد.
وزیر امور خارجه گفت: ما امروز در مورد همکاریهای دوجانبه صحبت کردیم. متاسفانه به دلیل ویروس کرونا و تحریمهای آمریکا میزان همکاری ما کاهش پیدا کرده است اما یقین داریم بر اساس خواست رهبران دو کشور میتوانیم این همکاری را به سطح عالی گذشته برگردانیم.
ظریف گفت: امروز در مورد همکاریهای ترانزیتی، تجاری و همکاری در حوزه انرژی گفتگوهای بسیار خوبی داشتیم و تلاش متقابل ما برای حل مشکلات شرکتها و افراد دو کشور، که مشغول سرمایه گذاری هستند، است.
وی افزود: حضور شرکتهای ترکیهای در ایران برای ما بسیار مهم است و امیدواریم این شرکتها بدون هیچ مانعی در ایران ادامه حضور داشته باشند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما منتظر حضور آقای اردوغان در ایران هستیم، گفت: به زودی تاریخ این حضور را هم برای اجلاس عالی همکاریهای راهبردی و هم برای اجلاس سران روند آستانه قطعی خواهیم کرد.
ظریف با تاکید بر اینکه همکاری ما در چارچوب آستانه باعث شده که بتوانیم آلام مردم سوریه را کاهش دهیم و با کمک یکدیگر و با کمک دولت روسیه در کمیته قانون اساسی کار را به پیش ببریم، اظهار کرد: البته سرعت این اقدامات به اندازهای که ما میخواستیم نبوده ولی مهم است که امروز در سوریه گفتگو جایگزین جنگ است.
وی ادامه داد: ایران و ترکیه در شرایط دشوار، روابط بسیار خوبی با یکدیگر داشتند و در هر شرایطی این روابط را با جدیت ادامه خواهند داد.
ظریف با بیان اینکه امروز ما فرصتهای ویژهای برای همکاری نه تنها در سوریه بلکه در منطقه قفقاز داریم، گفت: امروز درباره درخواست دوستان افغانستانی صحبت کردیم و قرار شد همکاری سه جانبه ایران، ترکیه و افغانستان را داشته باشیم.
وی افزود: زمینههای همکاری برای ما فروان است و با اتخاذ یک موضع منطقیتر توسط آمریکا تنها فرصت برای گسترش روابط ایران و ترکیه افزونتر خواهد بود و حتماً به افزایش روابط خواهد انجامید.
وزیر امور خارجه با اشاره به سازوکار ۶ جانبه برای حل بحرانهای منطقهای، گفت: امروز فرصت برای هر ۶ کشور فراهم است تا در مسیر سازندگی و اتصالات زمینی، انرژی و ریلی به یکدیگر کمک کنیم و من امیدوارم این همکاریها علیرغم برخی ملاحظاتی که برخی کشورها دارند، شدنی باشد و نسبت به آینده خوشبین هستم.
ظریف تاکید کرد: من اطلاعات کامل از گفتگوها [با دیگر کشورهای منطقه] را در اختیار برادرم چاووش اغلو قرار دادم و اطلاعات این سفر را هم در اختیار ۴ کشور دیگر قرار خواهم داد تا بتوانیم این مسیر همکاری را با یکدیگر طی کنیم.
وی گفت: در آیندهای نزدیک اجلاس وزرای خارجه ایران، ترکیه و آذربایجان را در ایران برگزار خواهیم کرد و همکاریهای ایران و ترکیه در حوزه قفقاز حتماً همکاریهای موثر برای همه منطقه خواهد بود.
وزیر امور خارجه گفت: پیرو طرحهایی که توسط روسای جمهور ترکیه، آذربایجان و روسیه درمورد همکاریهای منطقهای مطرح شده بود، من با مشورت دوستانم در ترکیه سفر به ۵ کشور را شروع کردم.
ظریف اظهار کرد: در سفر به آذربایجان، روسیه، ارمنستان و گرجستان تاکید کردیم که باید گذشته بعنوان یک مسیر برای آینده و سازندگی به صورت مثبت مورد استفاده قرار بگیرد و آتش بس موجود با همکاریهای اقتصادی محکمتر شود.
وی در ادامه با تاکید براینکه ما با صراحت تحریمهای آمریکا علیه ترکیه را محکوم کردیم و برای آنها هیچ ارزشی قائل نیستیم، گفت: باعث تاسف است که دولت آمریکا معتاد به تحریم است، این سیاست آنها به ضرر همه دنیا و به ضرر خود آمریکاییهاست.
وظیفه آمریکاست که به برجام برگردد
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در خصوص موضوعات هستهای، خروج آمریکا از برجام و کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام، اظهار داشت: در مورد برجام باید گفت برجام توافقی بود که دولت آمریکا، ایران و ۵ کشور دیگر به آن پیوستند و بعد از مذاکرات طولانی همه موضوعات را در آن بررسی کردند و این توافق به تایید شورای امنیت ملل متحد رسید و آنچه در توافق نیست مورد توافق قرار گرفته که در توافق نباشد و امروز نمیتوان این موضوعات را به توافقات برجام اضافه کرد.
ظریف گفت: برجام در یک چارچوب بیاعتمادی متقابل نوشته شده است و لذا ساز و کارهایی پیش بینی شد که اگر یک طرف توافق را اجرا نکرد طرف مقابل هم بتواند تعهدات خودش در توافق را اجرا نکند. همانطور که شما گفتید آمریکا تصمیم گرفت نه تنها خودش از برجام خارج شود بلکه کسانی که به این توافق متعهد بودند را تحریم کند و تحت فشار قرار دهد و شرکتها و بانکهای مختلف ترکیه را نیز به همین دلیل تحریم کرد.
وی اقدامات آمریکا را نمونه بارز قانون شکنی دانست و گفت: اقداماتی که ایران انجام داده بر اساس توافقات برجام و برای جبران اقدامات طرف آمریکایی بوده است و به معنی تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای نیست. ما از نظر اعتقادی و از نظر استراتژیک سلاح هستهای را قبول نداریم و آن را باعث امنیت نمیدانیم. ما معتقدیم هر چه زودتر باید سلاحهای هستهای توسط همه دارندگان این سلاحها نابود شود.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: تاکید میکنم آمریکا کشوری بوده که از برجام خارج شده و تعهداتش را نقض کرده است. الان هم وظیفه آمریکاست که به برجام برگردد و تعهداتش را اجرا کند. به محض اینکه آمریکا تعهداتش را اجرا کند و ما نفع اجرای این تعهدات را ببینیم، ما هم تعهدات خود را به صورت کامل اجرا میکنیم و این در بالاترین سطح جمهوری اسلامی توسط رهبری اعلام شده است.
ظریف گفت: امیدهایی که اعضای جدید دولت آمریکا دارند و ادعا میکنند ایران باید به توافق برگردد نه منطقی است و نه هیچ گاه عملی میشود. منطق این است آن کسی که خارج شده برگردد، ما که داخل توافق هستیم و اقدامات لازم را بعداً انجام خواهیم داد.
- منبع خبر : مهر