ندای استان::معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه:« الان در کل دنیا چیزی حدود ۳۶۰ هزار مرگ بر اثر کرونا داشته ایم اما استعمال دخانیات سالانه ۸ میلیون نفر را می کشد که رقم بسیار بالایی است.» از دروغ بزرگ صنایع دخانی برای افزایش تولیدات دخانیات و جلوگیری از افزایش مالیات پرده برداشت.
به گزارش ندای استان، دکتر علیرضا رییسی در نشست خبری با خبرنگاران از طریق ویدئوکنفرانس به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات گفت:« در حال حاضر بیماری کرونا همه دنیا را فرا گرفته و کانون توجه حوزه سلامت و مردم به سمت کرونا است که بیماری واگیرداری است که می تواند باعث مرگ و میر شود تا الان در کل دنیا چیزی حدود ۳۶۰ هزار مرگ بر اثر کرونا داشته ایم اما استعمال دخانیات سالانه ۸ میلیون نفر را می کشد که رقم بسیار بالایی است و هزینه های زیادی برای کل دنیا ایجاد می کند.»
وی در ادامه گفت:« یکی از موضوعاتی که درباره بحث کرونا و دخانیات مطرح است این است که اولا افرادی که سیگاری هستند و یا قلیان استعمال می کنند افرادی هستند که دچار بیماری های مزمن ریوی هستند و با توجه به آسیبی که به مخاط آنها وارد می شود و نیز احتمالا مشکلات قلبی که دارند بسیار مستعد ابتلا به بیماری های واگیردار از جمله کرونا هستند که اتفاقا کرونا چون بر روی اندوتلیوم عروق تاثیر می گذارند سیگاری ها و قلیانی ها آسیب پذیری شان بسیار بالا است.»
وی افزود:« افرادی که نقص ایمنی دارند در برابر کرونا آسیب پذیرتر هستند. بالاترین آمار مرگ و میر کرونا ۳۳ درصد در مبتلایان به سرطان ریه است که رقم بسیار بالایی است به همین دلیل کرونا با توجه به اینکه از طریق دراپلت ها منتقل می شود استعمال قلیان بسیار فرد را مستعد ابتلا به کرونا می کند.»
وی با اشاره به شعار سازمان جهانی بهداشت درباره روز جهانی بدون دخانیات گفت:« محافظت از جوانان در برابر فریبکاری و ترفندهای صنایع دخانی و پیشگیری از مصرف دخانیات و نیکوتین در آنها شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات است. بحث محافظت از جوانان یک بحث کلیدی است همچنین بحث ترفندهای صنایع دخانی هم مهم است که به روش های مختلف فریبکاری می کنند و مواد دخانی را در بسته بندی های شیک و جذاب عرضه می کنند که باعث شده جوانان به سمت مصرف قلیان بروند.باید جوانان را از این ترفندها محافظت کنیم.»
وی خاطرنشان کرد:« حتی در فضای مجازی می بینید که تبلیغاتی وجود دارد در ارتباط با اینکه مصرف قلیان کم خطرتر از سیگار است یا سیگار الکترونیک کم خطر است حتی برای تبلیغات دخانیات در فضای مجازی از افراد مشهور استفاه می کنند. در بازاریابی ها از نظر روانشناسی جوانان را هدف گرفته اند و دکه های سیگار فروشی راه انداخته اند و درکنار چیپس و پفک و آدامس بسته های سیگار می گذارند یا سیگار را به صورت نخی می فروشند. در بسیاری از فروشگاه ها دستگاه های خودپرداخت سیگار وجود دارد اینها ترفندهایی است که برای افزایش مصرف دخانیات استفاده می کنند.»
وی درباره مالیات بر سیگارگفت:«سالانه در کشور۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف می شود یعنی چیزی حدود ۱۸ هزار میلیاردتومان سالانه با مصرف سیگار دود می شود از طرف دیگر هزینه سلامت آن از جمله هزینه از کار افتادگی یا سایر هزینه های اقتصادی ۳۰ هزار میلیاردتومان است که اگر حساب کنیم چیزی حدود ۷۰ هزارمیلیاردتومان برای کشور هزینه دارد. براساس اخرین آماری که ما داریم حدود ده درصد از افراد بالای ۱۸ سال در کشور به صورت روزانه سیگار مصرف می کنند کل مصرف کنندگان سیگار ۱۴ درصد است در روستاها چیزی حدود۱۵.۴ و در شهرها ۱۳.۶ سیگار استعمال می شود. بالاترین مصرف سیگار مربوط به استان های مرکزی آذربایجان غربی، قزوین و البرز است که معمولا بالای ۳۰ درصد مردان سیگار مصرف می کنند. بالاترین میزان مصرف قلیان در استان های جنوبی کشور است که بوشهر رتبه اول را داد همچنین هرمزگان ، سیستان و بلوچستان و فارس رتبه اول مصرف قلیان را در سطح کشور دارند.بالاترین میزان مصرف دخانیات در گروه سنی ۴۵ سال است.»
وی تاکید کرد:« مهمترین عاملی که می تواند باعث کاهش مصرف دخانیات شود مالیات است در دنیا ثابت شده که هرقدر مالیات دخانیات بالاتر باشد مصرف آن کاهش پیدا می کند.کشور ترکیه به یکباره مالیات دخانیات را بالای ۷۰ درصد برد که مصرف آن در این کشور بسیار کاهش پیدا کرد. این خبر بد را می دهم که کشورهای جهان سوم و کشورهای در حال توسعه بزرگترین و تا چند سال دیگر تبدیل به تنهاترین کشورهای مصرف کننده دخانیات می شوند. کشورهای دیگر به سمت کاهش مصرف دخانیات رفته اند.»
وی افزود:«در لایحه مالیات بر ارزش افزوده مالیات انواع سیگار و محصولات دخانی که در صحن علنی تصویب شد انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل ۲۵ درصد باید مالیات پرداخت کنند، سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی با نشان بین المللی ۴۰ درصد مالیات پرداخت می کنند. برای واردات توتون خام ۱۰ درصد مالیات باید پرداخت شود و سیگار، توتون و تنباکو وارداتی ۶۵ درصد مالیات دارد. توتون فراوری شده ۳۵ درصد مالیات دارد. تولید دخانیات در کشورمان بالای ۷۰ میلیارد نخ سیگار است. بالا بردن مالیات به عنوان موثرترین راه کاهش مصرف است ولی باید روی همه محصولات دخانی چه داخلی و چه خارجی مالیات به یک اندازه باشد.»
وی گفت:« اقدام خوبی که انجام شد این است که در ارتباط با بحث استفساریه خروج قهوهخانهها از فهرست اماکن عمومی ، مجلس خیلی خوب عمل کرد و مجمع تشخیص مصلحت نظام با مصوبه تبصره یک قانون جامع دخانیات گفت این استفساریه از دستور کار خارج شود و با دوندگی های بسیار این استفساریه حذف شد.»
وی گفت:« انتظار داریم مجلس یازدهم حمایت کند البته در حوزه دخانیات قول همکاری بیشتر به ما داده اند امیدواریم مالیات دخانیات به مرز ۸۰ درصد برسد تا کاهش مصرف را داشته باشیم.»
وی خاطرنشان کرد:« نکته مهم این است که در مورد قاچاق سیگار بزرگنمایی می شود به دلیل اینکه بگویند برای مبارزه با قاچاق تولید داخلی را باید بالا ببریم همچنین گفته می شود اگر ما مالیات سیگار را بالا ببریم قاچاق سیگار زیاد می شود اصلا چنین چیزی نیست و این یک دروغ بزرگ است. سال ۹۶ حدود ۳ میلیارد نخ سیگار قاچاق شده است و ۵۵ میلیارد نخ نیز تولید داخل است.کارخانجات برای اینکه مجوز بگیرند برای بالا بردن تولیداتشان و جلوگیری از بالا رفتن مالیات دروغ می گویند. متاسفانه ظرفیت تولید سیگار را به صد میلیارد نخ در کشور رسانده ایم و می توانیم جزو صادرکنندگان سیگار به عنوان یک کشور مسلمان باشیم!»
وی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت نیوز درباره تخلفات دکه های روزنامه فروشی در فروش سیگار،گفت:« دکه ها عامل مجاز فروش سیگار نیستند و کار آنها غیرقانونی است و شهرداری باید با آنها برخورد کند. فروش سیگار به صورت نخی ممنوع است و اگر دکه ای سیگار را به صورت نخی می فروشد تخلف است و شهرداری ها که مجوز دکه ها را می دهند باید برای جمع اوری دکه های متخلف ورود کنند. برنامه وزارت بهداشت تذکرات مرتب است ما کوتاه نمی آییم و پیگیری می کنیم. یکی از ایراداتی که سازمان بهداشت جهانی از ما می گیرد مالیات پایین سیگار است. »
وی افزود:« در کشور ما متوسط قیمت هر پاکت سیگار حدود ۷ هزارتومان است یعنی یک دلار هم نیست هیچ جای دنیا چنین نیست که یک پاکت سیگار به قیمت نیم دلار بخرید، از طرف دیگر پراید ۹۰ میلیون تومان و یک پاکت سیگار نیم دلار است. تنها چیزی که گران نمی شود سیگار است که خیلی عجیب است همان سیگار خارجی که قاچاق می شود هم باز در کشور ارزان است نرخ سیگار خارجی زیر یک دلار است نمی توانم قبول کنم دستی پشت این قضیه نیست و جوانان ما را هدف قرار داده اند درآمد مالیاتی ما خیلی پایین است. میانگین پاکت سیگار در دنیا ۴ ونیم دلار است اما وصولی ما از مالیات سیگار کمتر از دو هزار میلیارد است. اگر سیگار قیمت واقعی داشت یعنی ۴ دلار بود فرض کنید ارز دولتی هم می دادیم به سیگار باز حساب کنید قیمت سیگار ۱۶ هزارتومان می شود یعنی دو برابر الان، گفتیم چیزی حدود ۲۰ هزار میلیاردتومان بر اثر مصرف سیگار دود می شود اگر ۷۰ درصد ۴۰ هزار میلیاردتومان را مالیات می گرفتند ۲۵ هزار میلیارد تومان درآمد از مالیات بر سیگار می توانستیم داشته باشیم.»