ندای استان:رئیسجمهور گفت: در جلسه امروز مصوبه قبلی تغییر کرد و قرار شد یک ساعت قبل از طلوع آفتاب صحن حرمها باز شوند و قبل از غروب آفتاب هم حرمها بسته شوند.
به گزارش ندای استان،حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز (شنبه) در جلسه ستاد مقابله با کرونا با اشاره به سالروز سوم خرداد فتح خرمشهر، اظهار کرد: سوم خرداد پایان یک توطئه عظیم جهانی، بینالمللی و منطقهای علیه ملت ایران بود.
روحانی افزود: ملت ما در سوم خرداد ۱۳۶۱ نشان داد اگر تمام کشورهای مخالف ما در منطقه و جهان پشت به پشت هم بدهند و مدرنترین سلاحها را در اختیار دشمنان ما بگذارند اراده ملت ما بر همه آنها غالب و پیروز خواهد بود. این روز تاریخی برای ما باقی خواهد ماند.
رئیسجمهور با بیان اینکه بازگشاییها را به تدریج آغاز کردیم، گفت: این کار به صورت پلکانی از استانها شروع شد و بعد به تهران رسید. از مغازههای معمولی آغاز کردیم و بعد به بازارها و پاساژها رسیدیم. کار خوبی در کشور با هوشیاری و همکاری همه آغاز شد و اطلاع رسانی بسیار خوبی که صدا و سیما و سایر رسانهها در همه مراحل انجام دادند صورت گرفت. این مرحله سوم هم به تدریج در حال اتمام است. البته جاهایی باقی مانده که باید در همین مرحله سوم کار را پیگیری کنیم.
وی افزود: مرحله چهارم مرحله مهار این ویروس است، مهار این ویروس در حال حاضر شروع شده اما همه کشور به مرحله مهار کامل نرسیدهاند. تقریباً ۱۰ استان ما شرایط خوبی دارند و میتوانیم بگوییم در مرحله مهار هستند و امیدواریم به تدریج بقیه استانها نیز به این ۱۰ استان اضافه شوند. در مرحله مهار ما بخش تشخیص را ادامه خواهیم داد، یعنی با کیتهای تشخیصی و سایر ابزارهایی که در اختیار بخش درمان است به ترتیب همه توانمان را به کار میگیریم تا مبتلایان را از بقیه جدا کنیم، یعنی جداسازی در این مرحله با شدت ادامه دارد.
روحانی تصریح کرد: یک نمودار در ابتدای جلسه نشان داده شد که نمودار خوبی بود. در آن نمودار یک خط زرد و یک خط آبی هست، خط زرد ابتلاها را نشان میدهد که در برخی نقاط بسیار رشد کرده است. یک خط آبی داریم که آن هم فوتیها و مرگ و میر را نشان میدهد و مرتب هم در حال کاهش است. بنابراین برای ما مهم است مبتلاها را شناسایی کنیم و آنها را از بقیه افراد جدا کنیم. یعنی کسانی که مبتلا هستند در قرنطینه خانگی و یا در شرایط خاص به بیمارستان هدایت شوند تا ما بتوانیم در جامعه سلامت را توسعه دهیم و بیماری را به طور مرتب مهار کنیم.
رئیسجمهور افزود: در این مرحله دستورالعملها به همان اندازه اهمیت دارد که در سه مرحله گذشته اهمیت داشت. به دلیل اینکه امنیت جمعی ما هنوز کم است، اگر دستورالعملها ضعیف شود، به موفقیت لازم نمیرسیم.
وی بیان کرد: بنابراین ما خیلی نیاز داریم که در این مرحله دقت کنیم و آموزشها را بالا ببریم، در این جلسات جزو مصوبات ما این است که نظارتها را تشدید کنیم و اعلام شد گروهی کاملاً آموزش دیده به تعداد ۱۸۵ هزار نفر آماده نظارت بر این موضوع هستند. تمام بازگشاییها و فعالیتهای اقتصادی ما باید در چارچوب پروتکلهای بهداشتی باشد. کادر درمان ما هم باید با همان آمادگی روز اول به فعالیتهای خود ادامه دهند، چون ممکن است در جاهایی مجدداً اوج بیماری را داشته باشیم و ناچاریم از آنجا مراقبت کنیم تا به شرایط عادی برگردیم. امیدوارم بتوانیم به تدریج و با سرعت همه کشور را به مرحله چهارم مهار برسانیم.
روحانی گفت: امیدواریم در هفتههای آینده شاهد چنین روزهایی باشیم اما حتی اگر در کل کشور هم شرایط مهار برقرار شود باز هم مراقبتها باید ادامه پیدا کند تا زمانی که شرایط مناسب فرا برسد که آن روز هم برای ما مشخص نیست که چه زمانی است.
رئیسجمهور افزود: در عین حال خدمت مردم عزیز تاکید میکنم عدهای به دنبال هراس افکنی هستند و این را نباید بپذیریم. برخی میخواهند فضای روانی جامعه را ناامن کنند. اینها میخواهند به مردم القا کنند وضعیت غیرقابل بازگشت است و شرایط سختی پیش آمده و ما هم از این شرایط نمیتوانیم عبور کنیم.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم از این شرایط عبور کنیم نیاز به واکسن داریم که واکسن هم بعید است امسال به دست ما برسد. احتیاطها و مراقبتها لازم است اما هراسافکنی اصلاً جایی ندارد یعنی ما باید همه مراقبتها را داشته باشیم اما به کار و فعالیت روزانه خود هم ادامه دهیم.
روحانی اظهار کرد: در مصوبات امروز آمده است که ما هم از نظر اداری و هم از نظر بازگشایی مشاغل به سمت جلو حرکت میکنیم، بنابراین نباید هراس و اضطراب وجود داشته باشد. اگرچه لازم است مراقبت بهداشتی فردی و جمعی ادامه پیدا کند. موضوع این ویروس هم یک موضوع نوپدید است و هم یک موضوع عالمگیر و این دو ویژگی اساسی را دارد.
رئیسجمهور تاکید کرد: نوپدید است یعنی ما در ۱۰۰ سال گذشته با این موضوع درگیر نبودیم و ویروسی با چنین تحرک و موذیگری نداشتیم. علاوه بر این ما هیچ ویروسی را ندیدیم که در این سطح در جهان گسترش یافته باشد. ویروسهای منطقهای داشتیم که یک یا چند کشور را در یک منطقه گرفتار میکرد اما اینکه تمام جهان را در بر بگیرد و این همه مشکلات ایجاد کند مساله جدیدی است. بنابراین این یک واقعیت است که ما با یک پدیده نوظهور و عالمگیر مواجهیم اما در عین حال باید برنامهریزی کرده و به خوبی از این مراحل عبور کنیم.
وی تصریح کرد: گزارشی که در آغاز جلسه داده شد هم گزارش خوبی بود و هم هشدارهای لازم را برای ما داشت. اولاً میزان مرگ و میر نسبت به ابتلاء خوشبختانه وضعیت نزولی دارد و این خبری خوش برای ماست. دوران مدت بستری هم به تدریج سیر نزولی پیدا کرده است که این هم یک خبر خوش دیگر است. فعالیت وزارت بهداشت و درمان برای کشف موارد جدید بیشتر شده است که این هم خبر خوش است که نشان میدهد میتوانیم افراد مبتلا را از غیر مبتلا جدا کنیم.
روحانی اظهار کرد: یک نکته هشدار دهنده هم در گزارش امروز بود و اینکه مرگ و میرها عمدتاً برای افرادی اتفاق افتاده که بیماری زمینهای داشتهاند و یک هشداری است برای همه آنهایی که بیماری زمینهای دارند. در میان بیماریهایی که لیست شده است بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت در رأس بودند. اگرچه سایر بیماریها هم بودند.
رئیسجمهور تاکید کرد: ۸۸ درصد افرادی که در این کشور بخاطر این ویروس فوت کردند یک یا چند بیماری زمینهای داشتند و حدود ۱۲ درصد بیماری زمینهای نداشتند و فوت کردند. پس معلوم است این بخش از جامعه ما بیشتر در خطر هستند و آنها باید از خود مراقبت کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه تصمیمات جلسه امروز مربوط به بخش فرهنگی جامعه و بازگشایی اماکن مقدس و صحنها میشود، گفت: البته در جلسه قبل این مورد را اعلام کرده بودیم اما مصوبه قبلی این بود که حرمها صبح باز شود و نزدیک ظهر بسته شود و مجدداً بعدازظهر باز شود. دوستانی که تولیت آستانهای قدس را بر عهده دارند اجرای مصوبه برایشان سخت بود. این دو بخش شدن برای این بود که اجتماعات برقرار نشود و نماز جماعت هم در ظهر نباشد.
روحانی ادامه داد: قرار شد یک ساعت پس از طلوع آفتاب صحنها را باز کنیم و یک ساعت مانده به غروب آفتاب صحنها را ببندیم و در این مدتی هم که باز هست مردم را هدایت خواهند کرد که زیارت کنند و هم توقفشان طولانی نباشد و هم پروتکلها را کاملاً اجرا و رعایت کنند. انشاءالله از فردای عید فطر صحنها گشایش خواهند یافت و مردم حداکثر استفاده را از این اماکن خواهند برد.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد: در زمینه بازگشایی موزهها و اماکن تاریخی هم از فردای عید فطر میتوانند با رعایت همه پروتکلهای بهداشتی هماهنگ شده با ستاد ملی کرونا، بازگشایی شوند. البته در مورد فعالیت آژانسها برای مسافرت هم قرار شد وزارت کشور با مسئولین بهداشت درمان و گردشگری جلسهای بگذارند و پس از آن جلسه از هفته آینده فعالیت خود را آغاز کنند.
وی ادامه داد: البته نسبت به بازگشایی کل مساجد کشور و پایان محدودیت برای فعالیت پاساژها ظرف هفته جاری بررسیها انجام میگیرد و شنبه آینده نسبت به آنها تصمیم گیری خواهیم کرد. ممکن است موارد جدیدی به آنها اضافه شود و مردم در فشار کمتری باشند و سلامت آنها حفظ شود. همواره از ابتدا تاکید کردیم سلامت و معیشت مردم مدنظر ماست و در کنار هم باید پیش رود.
روحانی در ادامه با اشاره به دیگر مصوبه ستاد مقابله با کرونا گفت: از هفته آینده یعنی دهم خرداد ماه نیز همه کارمندان اداری در محل کار خود حضور خواهند یافت و این محدودیت برداشته خواهد شد و همه کارمندان از ۱۰ خرداد سرکار حاضر میشوند. البته در ابلاغیه نکات ریز مسئله به کارمندان گوشزد میشود.
رئیسجمهور تصریح کرد: ساعت کاری ادارات ۷:۳۰ تا ۱۴:۳۰ خواهد بود و ابلاغ خواهد شد و سازمان اداری استخدامی ما در همین هفته این دستورالعمل را ابلاغ میکند و نکات بهداشتی هم در ضمن آن ابلاغ خواهد شد.
وی در ادامه تصریح کرد: عزیزانی که در بیمارستانها اعم از پزشک و پرستار و آنهایی که با همه شجاعت در آن روزهای سخت ایام فروردین و آن حدود چهل روز که همه امکانات و اطلاعات کنار هم جمع نبود به میدان آمدند و فداکاری کردند و عدهای برای این فداکاری و برای نجات جان مردم جان خود را فدا کردند به عنوان شهید خدمت نامگذاری میشوند اما اینکه این شهید خدمت دارای چه مزایایی است و چه کسانی هستند، مقرراتی داریم تحت عنوان حکم شهید که همه آن مقررات نسبت به آن عزیزان اجرا میشود و تمام دستورالعملهای آن نوشته شده و مشخص است و در دولت هم بحث شد و اینجا هم آئین نامه شهید خدمت مصوب میشود اما اینکه چه افرادی جز شهدای خدمت هستند ابتدا در کمیته استانی مشخص شده و سپس به کمیته ملی تهران فرستاده میشود.
روحانی بیان کرد: کمیته ملی تهران شامل بنیاد شهید، وزارت بهداشت، سازمان اداری استخدامی، سازمان برنامه و بودجه میشوند و در نهایت آنها مشخص میکنند چه افرادی این عنوان پر افتخار نصیبشان شده و به آنها ابلاغ خواهد شد. مدتی در مورد شهید خدمت بحث شده بود اما چارچوبش مشخص نبود که امروز به حمدالله این چارچوب مشخص است و به آنها ابلاغ خواهد شد.
رئیسجمهور گفت: هلال احمر نیز کمکهایی را از کشورهای مختلف یا از مردم و داخل در رابطه با این ویروس دریافت میکند که قاعدتاً باید در اختیار وزارت بهداشت و درمان و بیمارستانها قرار دهد. از نظر مقررات قانونی شاید لازم بود اینجا تصویب کنیم هرآنچه هلال احمر در رابطه با این بیماری به دست میآورد را در اختیار وزارت بهداشت و بیمارستانها قرار دهد و ان شاءالله این کار انجام خواهد شد.
وی اضافه کرد: سرپرست وزارت صمت هم در این جلسه به ما اطلاع داد روابط اقتصادی ما با کشورهای همسایه کم کم دارد به حالت اول بر میگردد. با بسیاری از سران همسایگان که روابط اقتصادی داریم صحبت کردیم و با آنها توافق کردیم و وزارت بهداشت و درمان و وزارت خارجه، وزارت راه و وزارت صمت تلاش داشتند و به حمدالله بسیاری از دروازههای ما گشوده شده است.
روحانی ادامه داد: ان شاءالله وضع اقتصادی و صادرات ما به مراتب در روزها و هفتههای آینده بهتر خواهد شد. برای سرعت بخشیدن به تحرکات اقتصادی و بازگشاییها از مردم خواهشمندیم اگر دستورالعملها را رعایت کنند ما در مورد سلامت مردم و کادر درمانی مشکلی نخواهیم داشت و زندگی مردم هم زندگی بهتری خواهد شد.