ندای استان:رئیس سازمان حج و زیارت:در کنار تفاهم با سعودی ها مبنی بر اعزام ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر به حج تمتع؛ درخواست افزایش ۲۰ هزار نفری این سهمیه را ارائه داده ایم.
به گزارش ندای استان به نقل از روابط عمومی سازمان حج و زیارت؛آقای علی رضا رشیدیان در بازگشت از سفر خود به عربستان در فرودگاه امام خمینی (ره) افزود: با اشاره به اینکه این سفر به دعوت وزیر حج و عمره عربستان برای مذاکره و امضای تفاهم نامه حج ۱۳۹۹ (برابر با ۱۴۴۱ ه. ق) انجام شد، گفت: این سفر دستاوردهای خوبی در بر داشت و اصلیترین محور تیم مذاکره کننده ما پیگیری اصل عزت، کرامت، آرامش و امنیت حجاج ایرانی بود که به عنوان نخستین اصل تفاهمنامه مطرح شد و طرف عربستانی هم بر پایبندی و رعایت به آن تأکید داشت.
وی عنوان کرد: بر اساس این تفاهم نامه، جمعیت حجاج ما نسبت به پارسال بیش از یک هزار نفر افزایش یافته است و طبق مصوبه سازمان همکاریهای کشورهای اسلامی که سهمیه حج کشورها به ازای هر یک میلیون جمعیت آنها یک هزار نفر است، امسال ۸۵ هزار زائر ایرانی به این سفر معنوی اعزام میشوند که با ۲ هزار و ۵۵۰ نفر هم عوامل اجرای حج این تعداد به ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر میرسد.
وی افزود: در این میان با توجه به صف طولانی منتظران حج و سالهایی که اعزام حجاج ایرانی انجام نشده است، درخواست سهمیه مازاد به تعداد ۲۰ هزار حاجی در تفاهم نامه آمد و نامه آن به صورت رسمی و به طرف عربستانی ارائه شد و وزیر حج عربستان هم در این زمینه قول مساعد داد.
وی ادامه داد: پارسال سهمیه مازادی که به جمهوری اسلامی ایران اختصاص یافت دو هزار زائر بود.
آقای رشیدیان گفت: با توجه به اینکه یکی از مشکلات هر ساله نبود امکان ثبت نام از زائران ایرانی خارج از کشور بود، امسال در مذاکره رسمی موضوع اختصاص سهمیه مازاد برای حجاج ایرانی خارج از کشور طرح شد و طی نامه رسمی درخواست سهمیه مازاد ۲ هزار نفری برای این گروه از هموطنانمان به طرف عربستانی ارائه شد.
*حضور دو شرکت هواپیمایی ایرانی در کنار “هما” برای انتقال حجاج
وی افزود: همچنین برای افزایش رفاه حال زائران ایرانی در جریان عملیات انتقال به عربستان و مدیریت و کاهش زمان اقامت آنها؛ برنامه زمان بندی خود را طی همین مذاکرات تحویل وزارت حج عربستان دادیم.
آقای رشیدیان گفت: موضوع به کارگیری ظرفیت دو شرکت هواپیمایی دیگر ایرانی یعنی ماهان و قشم ایر در کنار هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) در عملیات انتقال حجاج نیز محور گفتگوها قرار گرفت و درخواست مربوطه طی نامه رسمی تحویل طرف عربستانی شد.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به تراکم ترددها و ترافیک سنگین پروازهای حجاج در دو فرودگاه جده و مدینه موضوع بهره گیری از ظرفیت فرودگاه طائف در کنار فرودگاههای جده و مدینه هم پیگیری شد.
رئیس سازمان حج و زیارت از دیگر محورهای این مذاکرات را مباحث مربوط به ایام تشریق و خدمات رسانی به زائران در منا دانست و گفت: بحث دوطبقه کردن چادرهای اقامتی و سرویسهای بهداشتی زائران ایرانی از دیگر مباحثی بود که در این رابطه هم وزیر حج عربستان اعلام کرد که آنها هم به این ضرورت رسیده اند و قول مساعد داد انجام این طرح با اولویت قطعه چادرهای زائران ایرانی انجام شود تا فضای بیشتر و بهتری برای اسکان زائران فراهم شود.
وی ادامه داد: در موضوع تأمین سرویسهای اتوبوسرانی برای انتقال منظم حجاج ایرانی از همان شب اول از منا به مکه بعد از وقوف واجب با وزیر حج عربستان و نیز شرکتها و مؤسسات مربوطه مذاکره شد ضمن آنکه اصلاح زمان و مسیرهای حرکت حجاج ایرانی برای رمی جمرات و بهبود شرایط از جمله نصب سایبان و استقرار پنکه و آبپاشها و … مورد تأکید قرار گرفت.
وی افزود: از سویی با توجه به تعطیلی سفارت دو کشور، مذاکره درباره موضوع صدور روادید زائران هم انجام و مقرر شد روادید زائران ایرانی مشابه پارسال به صورت الکترونیکی صادر شود.
*امضای ۱۰ تفاهمنامه کلی با مؤسسات خدماتی عربستانی
وی تصریح کرد: در این سفر در زمینه مسائل اجرایی حج ۹۹ با توجه به آسیب شناسیهای انجام شده در کمیتههای تخصصی ۲۰ گانه؛ با مؤسسات زیرمجموعه وزارت حج عربستان مذاکره شد و حدود ۱۰ تفاهم نامه کلی در راستای خدمات رسانی مطلوب به حجاج کشورمان و ارتقاء رفاه و آسایش آنان امضا شد.
آقای رشیدیان گفت: در مباحث درمانی هم، چون سالهای گذشته در بحث تسهیل انتقال دارو و تجهیزات پزشکی، استقرار تیمهای پزشکی در مدینه، مکه و عرفات و منا و نیز استفاده از ظرفیت مراکز درمانی عربستانی مذاکره شد و بحث استقرار رابطان مسلط به زبان به منظور تسهیل خدمات درمانی به حجاج ایرانی در مراکز درمانی عربستان هم مورد تأکید قرار گرفت.
رشیدیان در ادامه در زمینه انتقال برخی اقلام تدارکاتی به تناسب سلیقه و ذائقه ایرانیها هم گفت:: باید بخشی از این اقلام از کشورمان منتقل شود که با مذاکره انجام شده امید است سهم بیشتری از اقلام تدارکاتی حجاج ایرانی را از کشورمان تأمین کنیم.
وی از دیگر مباحث مورد مذاکره را موضوع اسکان در مکه و مدینه با توجه به تغییر و تحولات سالهای اخیر و تخریب بخشی از هتلهای مدینه و کمبود فضای اسکان در هسته مرکزی عنوان کرد و گفت: این موضوع مشکلاتی را بویژه در بحث اقامت در مدینه برای ما ایجاد کرده بود که با بررسی وضعیت هتلهای خارج از محدوده مرکزی، امید است از این امکان برای اسکان طولانیتر زائران در مدینه استفاده کنیم ضمن آنکه موضوع فراهم شدن امکان اسکان خانوادگی در مکه هم مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به افزایش هزینه در صورت تمایل حجاج ایرانی بتوانند از این امکان استفاده کنند.
این مقام مسؤول کشورمان در ادامه با بیان اینکه یکی از مباحث مهم در همایش حج اهداف فرهنگی است، گفت: پارسال در رابطه با کتابهای ادعیه و نیز تبلتها و گوشیهای همراه هوشمند مشکلاتی وجود داشت، افزود: این مباحث به طرف عربستانی اعلام و مقرر شد آنان در جهت تسهیل پیگیری کنند و برای همراه بردن کتابهای مناسک و ادعیه چاپ حوزه نمایندگی، ولی فقیه هم هماهنگیهای لازم انجام گرفت.
وی در حوزه فرهنگی حج ۹۹، برگزاری مراسم و دعاها را از دیگر مباحث مهم خواند و گفت: طی این هماهنگیها برنامهها و مراسم فرهنگی و عبادی حجاج ما مطابق سال گذشته در محلهای اقامت در مدینه، مکه، عرفات و منا به صورت منسجم برگزار میشود.
آقای رشیدیان با اشاره به قول طرف عربستانی برای صدور روادید دست اندرکاران حج طی یکی، دو هفته آینده تصریح کرد: به منظور پیگیری ساز و کارهای اجرایی امور حج ۹۹ با صدور روادید عوامل اجرایی ظرف هفتههای آینده تیم دفتر نمایندگی حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران و کمیتههای اجرایی تخصصی به عربستان اعزام و فعالیت خود را برای انجام مقدمات کار آغاز میکنند.
*راه اندازی عمره منوط به حمایتهای کنسولی از عمره گذاران ایرانی است
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: راه اندازی عمره منوط به حل مسائل و حمایتهای کنسولی از عمره گذاران ایرانی است که از اصول جدی حفظ عزت، کرامت و امنیت زائران کشورمان است.
در موضوع برقراری عمره طی مذاکراتی که با وزیر حج و عمره عربستان در دو مرحله انجام شد طرف عربستانی در خصوص مسائل اجرایی اعلام آمادگی کرد و خواستار شروع فعالیت بخشهای اجرایی اعم از مسکن، حمل و نقل، تغذیه و تدارکات و … شد.
رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد: بر این مبنا طرف عربستانی اعلام کرد که امکان صدور روادید زائران عمره گذار ایرانی به صورت الکترونیکی وجود دارد و اقدامات اجرایی اعم از حمل و نقل و مسکن و … هم طبق سنوات گذشته قابل اجراست.
وی افزود:، اما با توجه به حساسیت ما در موضوع حفظ عزت، کرامت، امنیت زائران ایرانی و حمایتهای کنسولی لازم، موضوع استقرار کنسولگری جمهوری اسلامی و یا راه اندازی دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی برای حمایتهای مربوطه از اتباع عمره گذار ایرانی که شرط اولیه و اساسی ما برای راه اندازی مجدد عمره است؛ پیگیری شد.
آقای رشیدیان تصریح کرد: طرف عربستانی به دلیل آنکه این بحث مرتبط با حوزه وزارت خارجه این کشور است، طرف عربستانی هنوز پاسخ قطعی دراین رابطه نداده است.
وی ادامه داد: بر این مبنا باید نخست این موضوع در مسؤولان سیاسی دو کشور حل شود که در این صورت مشکلی برای شروع عملیات اعزام عمره گذاران وجود نخواهد داشت.
*پیگیری موضوع شهدای منا و حقوق شهدا و مصدومان حادثه مسجدالحرام
وی با بیان اینکه از جمله مباحثی که به صورت مستمر بعد از فاجعه منا محور مذاکرات ما بوده و هست، پیگیری موضوع شهدای منا است، گفت: در مذاکرات پیگیری موضوع شهدای منا از طرف عربستانی انجام شد و همچنین پیگیری حقوق باقیمانده شهدا و مصدومان حادثه مسجدالحرام هم دنبال شد.
رئیس سازمان حج و زیارت و هیات همراه همچنین در این سفر بر مزار شهدای منا مدفون در مکه مکرمه حاضر شده و ضمن قرائت قرآن و نثار فاتحه یاد و خاطره آنان را گرامی داشتند.