خبر استان:شاید آن زمان که مردم ایران به فتوای میرزای شیرازی،قلیان‌ها را شکستند،گمان نمی‌کردند این تُنگ‌های شیشه‌ای به میهمان هر روزه جوانان ایرانی بدل شود.

به گزارش خبر استان،آمارها در خصوص میزان مصرف قلیان بسیار متناقض است و به واقع راستی آزمایی آن نیز بسیار دشوار به نظر می رسد.

برخی رسانه ها مدعی هستند ۴۳درصد از دختران و ۶۴ درصد از پسران تجربه مصرف قلیان دارند،آمارهای بهداشت جهانی موید مصرف قلیان در میان ۱۵ درصد از جوانان ایرانی است که بر اساس مطالعات انجام شده از سوی برخی نهادهای جهانی،بیشترین میزان مصرف را باید در جوانان زیر ۳۰ سال کشور ایران جستجو کرد.

فارغ از این اعداد و ارقام،آنچه که از مشاهدات میدانی برآورد می شود شیوع مصرف قلیان،گسترش و وسعت فزاینده‌ای به خود گرفته و کوه، کویر، کنار رودخانه،دریا،پارک ها و بوستان ها به محفلی برای جولان این تُنگ های مرگ آور تبدیل شده است.

شاید آن روزی که مردم ایران زمین به فتوای میرزای شیرازی،قلیان ها را شکستند و زنان دربار نیز به تاسی از مرجعیت شیعه،فتوای شرعی مرجع زمان خود را اجرایی کردند گمان نمی کردند این تُنگ شیشه ای به میهمان همیشگی و رفیق گرمابه و گلستان قشر جوان این مرز و بوم تبدیل شود، میهمانی که با خود حامل مشتقاتی از مخدرات و مرگ است که برخی از مقامات کشور نیز با صراحت به آن اشاره داشته اند.

* هر دو دقیقه و نیم یک نفر قلیان می کشد!
بر اساس آمارهای منتشر شده در برخی از سایت های خبری،وضعیت گرایش به مصرف قلیان و تنباکوهای معطر به میزانی افزایش یافته که بر مبنای برآوردهای انجام شده،هر دو دقیقه و نیم،یک نفر به استعمال قلیان روی می آورند که ۷۰ درصد از این میزان برای نخستین بار در سن زیر ۱۷ سالگی رخ می دهد.

شاید باور آن سخت و دشوار باشد،اما تحقیقات علمی نشان می دهد وابستگی و اعتیاد به قلیان،دو و نیم برابر بیشتر از هروئین است،زیرا با افزایش سروتونین مغز،حس خاص و توام با شادی به فرد استعمال کننده دست می دهدکه این فرآیند باعث می شود شخص مصرف کننده پُک های بیشتر و عمیق تری از این ماده دخانی بگیرد.

شاید همین آمار و رشد عجیب و غریب مصرف قلیان در ایران باعث شد تا سال گذشته چهار هزار نفر از پزشکان ایرانی طی نامه ای هشدار آمیز به رئیس جمهور،از او بخواهند جلوی گسترش سریع مصرف قلیان گرفته شود.

* مرگ ۵۰ هزار نفر در ایران بر اثر مصرف دخانیات
تحقیقات و مطالعات انجام شده موید این امر است که ۳۰ درصد مرگ های ناشی از سرطان بصورت مستقیم با دخانیات در ارتباط است و سالانه قریب به ۵۰ هزار نفر در اثر مصرف مواد دخانی از بین می روند،آماری تکان دهنده که با اندک تاملی می توان به عمق فاجعه و آسیب مذکور پی برد.

بر خلاف ظاهر بی خطر قلیان،ضریب ابتلا به سرطان به علت مصرف این نوع از مواد دخانی،۴۶ برابر سیگار است، یکی از علل اصلی این ضریب،خطر فزاینده به میزان منواکسید کربن تولید شده آن باز می گردد که ۶ برابر توتون سیگار در هر کام برآورد می شود.

* رشد ۵۰۰ درصدی واردات تنباکوهای میوه ای در کشور
با یک بررسی اجمالی به میزان رشد واردات تنباکوهای میوه ای به کشور به روشنی در می یابیم که این سیل و موج خانمان‌سوز به چه میزانی در لایه های متعدد اجتماعی و بخصوص قشر جوان رسوب و رسوخ کرده است.

بر اساس آمار منتشر شده در رسانه ها،ارزش واردات توتون میوه ای در عرض ۱۱ سال،بیش از ۵۰۰ درصد افزایش داشته است،به تعبیری رقم یک و نیم میلیون دلاری در سال ۱۳۸۰ به ۱۳ میلیون دلار در سال ۹۱ رسیده است.

رقمی که به احتمال بسیار زیاد، در سال جاری با افزایش هر چه بیشتری روبرو بوده،زیرا خط سیر رشد سنواتی این بسته های وارداتی مرگ آور موید این امر است که به احتمال قریب به یقین،در چهار سال اخیر نیز این رقم و عدد تشدید شده است.

آخرین آمار منتشر شده نشان دهنده وجود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تا ۱۰ میلیون نفر مصرف کننده مواد دخانی در کشور است،۷ میلیون نفری که به تعبیر وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی،سلامت ۷۰ میلیون ایرانی را به خطر می اندازند.

* استعمال ۳۵ هزار تُن تنباکو در سال
گزارشات سازمان بهداشت جهانی حاکی از مصرف سالانه ۳۵ هزار تُن تنباکو در کشور است،سازمان مذکور روش های متعددی را به عنوان راهکار کنترل مصرف دخانی پیشنهاد و مطرح کرده است که یکی از ساده ترین این روش ها به افزایش مالیات بر دخانیات باز می گردد،اما متاسفانه در این ساده ترین روش نیز ما سردمدار نیستیم و در انتهای این صف ایستاده ایم.

برآوردها و بررسی های انجام شده موید رتبه نوزدهم ایران در میان ۲۰ کشور مدیترانه شرقی است،یعنی ما تنها یک قدم جلوتر از سومالی هستیم،این آمار و ارقام وحشتناک و تاسف آور،گویای ضرورت بر خورد و نظارت هر چه جدی تر با این موج نرم،مرموز و خاموش تباه کننده و مرگ آور است.

باید چاره ای اندیشید،کاری کرد،وضعیت بسیار نگران کننده و وخیم است،قاچاق سازمان یافته مواد دخانی موضوعی است که کشور را با مخاطراتی جدی مواجه ساخته،مجلس،دولت،دستگاه های نظارتی و انتظامی باید تلاش و همت خود را دو چندان و حتی صد چندان کنند تا این سونامی مهار شود،سونامی که با ساز ناکوک خود،سالهاست بیخ گوش نوجوانان،جوانان و دختران و پسران این مرز و بوم بدنوازی می‌کند.

 

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان

Visited 1 times, 1 visit(s) today