خبر استان:- یک شرکت بخش خصوصی در تلاش است تا برای نخستین بار اتوبوس های نسل جدید ابرخازنی برقی را با همکاری فناورانه و سرمایه گذاری کشور بلاروس در ایران راه اندازی کند.
به گزارش خبر استان،«محمد صمام سخیراوی» رییس هیات مدیره این شرکت ایرانی امروز (یکشنبه) در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: اتوبوس های درونسوز دیزلی و «سی. ان. جی» سوز که در ناوگان حمل و نقل تهران و سایر شهرها و کلانشهرهای کشور بکار گرفته می شوند، سهمی قابل توجه در آلایندگی دارند.
به گفته این فعال بخش خصوصی، شرکت متبوعش با بررسی و مطالعه صنعت تولید اتوبوس های برقی در بلاروس با توجه به بیش از نیم قرن سابقه آنان و حتی تامین نیاز برخی کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین از سوی آنها، همکاری با شرکت «بل کامون ماش» این کشور را در دستور کار خود قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: اتوبوس های برقی ساخته شده در این شرکت، نسل جدید اتوبوس های برقی و با سیستم وایرلس (بی سیم) و مجهز به ابرخازن است که با باتری شارژ می شود.
سخیراوی ادامه داد: باتری های بکار رفته در این اتوبوس ها همانند باتری های موجود لیتیمی نیستند که به زمان بالایی برای شارژ نیاز داشته باشند (بیش از چهار ساعت شارژ برای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش)، همچنین با مشکل دشارژ و افت ذخیره برق، آلایندگی و اشتعال (نظیر باتری های لیتیمی) مواجه نمی شوند.
وی یادآوری کرد: سیستم ابرخازن، با پنج دقیقه شارژ قادر به پیمایش ۲۰ تا ۴۰ کیلومتری است و بدون حضور نیروی انسانی قادر به شارژ کردن در یک فضای سه متر مربعی در حین پیاده کردن مسافران است که بیش از ۹۰ هزار بار قابل شارژ کردن هستند؛ این در حالی است که نمونه اتوبوس های برقی وارد شده از چین سه هزار و ۵۰۰ تا حداکثر چهار هزار بار قابلیت شارژ داشتند.
رییس هیات مدیره شرکت سام سبز خودرو ایرانیان با یادآوری اینکه نخستین نمونه این اتوبوس تا ۲ ماه دیگر وارد کشور می شود، از برنامه ریزی برای تاسیس یک شرکت مشترک با شرکت بل کامون ماش بلاروس خبر داد و تصریح کرد: در صورت همراهی دولت، این شرکت مشترک می تواند به مرکز صادرات اتوبوس به کشورهای همسایه و خاورمیانه تبدیل شود.
وی گفت: طی توافقنامه ای با شرکت شهاب خودرو، مقرر شده تا از امکانات و پلتفرم این شرکت در ساخت این اتوبوس ها استفاده شود و طبق چشم انداز تعریف شده، بسیاری قطعات مورد نیاز و همچنین باتری در کشور تولید خواهد شد.
به گزارش ایرنا، شرکت شهاب خودرو در طی سالهای فعالیت به عنوان دومین تولید کننده تیراژی اتوبوسهای شهری در کشور مطرح بوده است و جایگاه دوم را از لحاظ سهم بازار به خود اختصاص داده است.
سخیراوی با بیان اینکه اکنون مسئولان بلاروسی در حال بازدید از امکانات این شرکت خودرو ساز و همچنین امکان سنجی تولید در ایران هستند، خاطرنشان کرد: زیرساخت های مورد نیاز در حال آماده سازی است و با دریافت نخستین درخواست تولید ۵۰ دستگاهی، کار تولید اتوبوس در ایران آغاز خواهد شد.
وی بیان کرد: همه شرکت های اتوبوس ساز ایرانی قطعات مورد نیز بجز بدنه، شیشه ها، صندلی و … را از خارج وارد می کنند و این شرکت نیز از این موضوع مستثنی نیست، اما داخلی سازی این اتوبوس های نسل جدید کمتر از الزام های وزارت صنعت، معدن و تجارت نخواهد بود.
این فعال بخش خصوصی یادآوری کرد: بدنه این اتوبوس از نسل پنجم کامپوزیت است که خوردگی نداشته و برخلاف فلزات، سبک بوده و طول عمر بالاتری خواهد داشت.
وی تصریح کرد: مطابق برآوردهای انجام شده، استفاده از این اتوبوس ها (که ۲۴ ساعته قادر به فعالیتند) در هر ۶۰۰ هزار کیلومتر پیمایش صرفه جویی ۱۵۰ هزار یورویی در مقایسه با نمونه اتوبوس های دیزلی به همراه خواهد داشت.
سخیراوی اظهار داشت: این شرکت برای تولید اتوبوس های یاد شده تاکنون با شهرداری های تهران، مشهد و اراک مذاکره های جدی داشته است.
** شیب بالای شهر تهران
وی در پاسخ به پرسش ایرنا درخصوص اختلاف ارتفاع بالای شهر و مشکل تردد اتوبوس های برقی، افزود: اتوبوس های تولیدی این شرکت بلاروسی برای شیب های ۱۲ درجه طراحی شده اند، در حالی که شیب شهر تهران ۱۸ درجه است؛ مقرر شده این مشکل طی مذاکره ای با طرف بلاروسی حل و با طراحی خاص تهران برای شیب یاد شده، همچنین بازده دمایی منفی ۴۰ تا مثبت ۴۰ درجه سانتیگراد و حتی برای شهرهایی همچون اهواز تا مثبت ۶۰ درجه طراحی شود.
سخیراوی همچنین با اشاره به پتانسیل های بالای علمی و دانشگاهی کشورمان در عرصه برق و الکتریسیته، تاکید کرد: توانایی لازم برای بومی سازی این فناوری ها در کشورمان وجود دارد.
وی یادآوری کرد: اتوبوس های یاد شده برخلاف اتوبوس های برقی قدیمی تر، فشاری به شبکه برق شهری برای شارژ وارد نمی کنند، اما ساخت جایگاه های سوخت آنها نیازمند هماهنگی چند وزارتخانه است.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به برخی مشکلات، یادآوری کرد: برای واردات نمونه اولیه این اتوبوس به کشور، «ال. سی» به ما تعلق نگرفت؛ همچنین امیدواریم وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران از محل بند ۱۲ قانون بودجه مبلغ ۶ هزار و ۸۰۰ دلار بابت واردات هر دستگاه خودرو برقی یا هیبریدی از محل صرفه جویی در مصرف سوخت را به اتوبوس های برقی نیز پرداخت کند.
وی گفت: شرکت متبوعش در سال مزین به «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» به دنبال استفاده از ظرفیت های مغفول مانده کشور در جهت اشتغالزایی، انتقال فناوری، صادرات و ورود سرمایه گذاری خارجی است و امید می رود دولت نیز در راستای کاهش آلودگی کلانشهرها از این طرح حمایت کند.
سخیراوی ادامه داد: با رایزنی انجام شده با بانک توسعه صادرات بلاروس، فاینانس پنج ساله ای برای تامین مالی این طرح در نظر گرفته شده که تامین آن منوط به درخواست کشورمان است.
به گزارش ایرنا، معضل گرمایش کره زمین از یک سو و افزایش آلایندهها در فضای کلانشهرها از سوی دیگر، موجب شده است بسیاری از دولتها تولید خودروهای پاک را در دستور کار خود قرار داده و با ارائه مشوق به خودروسازان سعی کنند سهم کشور خود را در رقابت جهانی تولید این خودروها افزایش دهند.
در نتیجه چنین فضایی در صنعت خودرو جهان، روند تولید خودروهای برقی بیش از پیش سرعت گرفته و رقابت جدیدی بین شرکتهای خودروسازی و کشورها در تولید این نوع خودروها در گرفته است. این روند مثبت نه تنها میتواند نقش قابلتوجهی در بهبود کیفیت هوای کلانشهرها ایفا کند، بلکه میتواند باب جدیدی در اقتصاد کشورها بگشاید.
پیشتر «امیرحسین قناتی» مدیرکل خودرو و نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت از برنامه ریزی وزارتخانه برای استفاده از پنج هزار دستگاه تاکسی، ۵۰۰ تا هزار دستگاه اتوبوس و ۱۰ هزار دستگاه موتورسیکلت برقی در صورت تصویب دولت خبر داده بود.