تشدید کنترل جلوگیری از تخلفات زنده گیری و قاچاق پرندگان شکاری در استان
تشدید کنترل جلوگیری از تخلفات زنده گیری و قاچاق پرندگان شکاری در استان

خبر استان:مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از تشدید مقابله با زنده‌گیری و قاچاق پرندگان شکاری در استان بوشهر خبر داد.

به گزارش خبر استان به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ،  حسین دلشب مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با اعلام این خبر افزود همه ساله و از ابتدای شهریورماه، فصل مهاجرت پرندگان شکاری به ایران آغاز می شود و استان های جنوبی کشور از جمله بوشهر، مقصد اصلی این پرندگان هستند. جمعیت پرندگان مهاجر شکاری بسیار بیشتر از جمعیت پرندگان شکاری بومی بوده و در استان بوشهر حداقل ۲۵ گونه از آن ها زندگی کرده و برخی نیز در همین استان زادآوری دارند.پرندگان شکاری در چرخه حیات جانوری، یکی از اجزاء اصلی محسوب می شوند و با توجه به آنکه در رأس یکی از هرم های غذایی چرخه طبیعت قرار گرفته اند، حضور آنها درکنترل حشرات مضر و جوندگان بسیار مؤثر است. ازاینرو حذف این پرندگان از گردونه حیات، تهدیدی جدی در جهت اختلال در اکوسیستم های طبیعی وابسته به آنها خواهد بود.
متأسفانه همزمان با مهاجرت آن ها، افرادی سودجو اقدام به زنده گیری، نگهداری و تجارت غیر مجاز این پرندگان می کنند و از این رو، یکی از عمده ترین فعالیت های محیط بانان و کارشناسان محیط طبیعی در این فصل، گشت، کنترل و پایش های عمده زیست محیطی برای مقابله با فعالیت غیر قانونی “کوخه نشینی” است. این روش های خطرناک زنده گیری می تواند منجر به قطع انگشت پرندگان، یا عفونت حاد به علت دوختن چشم ها شود و حتی رهاسازی و بازگشت این پرندگان به طبیعت را با مخاطراتی روبه رو کند. ایران به دلیل تنوع اقلیمی و زیستگاهی یکی از مناطق بسیار استراتژیک برای مهاجرت این پرندگان است که بنظر می رسد عمدتاً از سمت کشورهای همسایه شمالی و توندرای سیبری به این سمت مهاجرت دارند. همین موضوع باعث شده که ایران در مرکز توجه پژوهشگران و محققان این حوزه و سوء استفاده کنندگان برای مقاصد قوشبازی و دست آموز نمودن غیر مجاز پرندگان شکاری باشد.
پرندگان شکاری روز فعال که اکثر شکاری ها را در بر می گیرد از راسته شاهین سانان هستند که گونه های هدف افراد سودجو در آن قرار می گیرند.دلیجه معمولی، دلیجه کوچک، ترم تای، لیل، بالابان، بحری و شاهین از تیره شاهینیان در استان بوشهر هستند که از میان این گونه ها بالابان، بحری و شاهین از جمله گونه های در معرض خطر انقراض کنوانسیون سایتیس هستند که با خروج سالانه تعدادی از این پرندگان مهاجر از گردونه حیات، آنها با جمعیتی کمتر به زیستگاه های اصلی خود باز می گردند.

دلشب همچنین خاطرنشان کرد با توجه به مرز ساحلی گسترده استان (حدود ۹۰۰ کیلومتر) و مبادی خروجی و اسکله های متعدد، همواره بوشهر یکی از گزینه های مسیر قاچاق این پرندگان بوده است و در سال جاری نیز با مکاتبات و رایزنیهای صورت گرفته با نهادهای مرتبط تلاش شده است این اقدامات سودجویانه به حداقل برسد.خوشبختانه نیروی انتظامی، گمرکات بوشهر، مرزبانی و واحدهای گشت دریایی سپاه پاسداران تعامل و همکاری مناسبی با اداره کل محیط زیست دارند و با حساسیت پرسنل خدوم این ارگان ها در بازدید ازگلوگاه ها، اسکله ها و دیگر مناطق احتمالی تردد قاچاقچیان، ریسک اقدام به تخلف بالاتر رفته است. ضمن آنکه با افزایش میزان جرائم ضرر و زیان به حیات وحش از دو سال گذشته، جریمه زنده‌گیری و صید یک بهله دلیجه به ۲۰ میلیون تومان و جریمه زنده‌گیری و صید هر بهله شاهین، بحری و بالابان به ۶۰ میلیون تومان افزایش یافت و البته متخلفان علاوه بر پرداخت جرائم، محکوم‌ به جرائم کیفری و پیگرد قانونی نیز خواهند شد. در چند روز أخیر نیز مأموران اجرایی سختکوش و خدوم مجموعه محیط زیست استان نسبت به تخریب کوخه و برخورد با متخلفین اقدام کرده و چند بهله پرنده شکاری نیز از ایشان کشف و ضبط شده است.
ایشان در پایان ضمن اعلام اراده مصمم این اداره کل در برخورد با متخلفین میراث طبیعی و تنوع زیستی استان از همه فعالان و دوستداران زیست محیطی درخواست نمود همچون گذشته همیار و پشتیبان این اداره کل در امر آموزش زیست محیطی و تنویر افکار عمومی در کاهش و برخورد با تخلفات باشند.