وی افزود: شوراى نگهبان در شعب اخذ رأى ٣ الى ۵ ناظر خواهد داشت که کار آموزش و ساماندهى آنها از مدتها قبل صورت گرفته است.
کدخدایی در پاسخ به سوالى پیرامون عدم احراز صلاحیت رئیس جمهور پیشین گفت: وى در رأى گیرى اعضاى شوراى نگهبان آراى لازم را کسب نکرد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه گفت: حدود ٢٠٠ مورد تخلف را به وزارت کشور و قوه قضاییه منعکس کرده ایم؛ هیئت تشکیل شده در قوه قضاییه به سرپرستى دادستان کل کشور به سرعت مشغول رسیدگى به تخلفات انتخاباتى است؛ هنوز گزارشى مبنى بر وقوع یک تخلف تعیین کننده انتخاباتى واصل نشده است.
وی همچنین تصریح کرد: در صورت کشیده شدن انتخابات به دور دوم، انتخابات در روز جمعه هفته بعد برگزار مى شود.
کدخدایی در پاسخ به سوالى پیرامون تخلفات انتخاباتى دستگاه هاى اجرایى گفت: گزارشاتى که مقرون به صحت باشد براى قوه قضاییه ارسال مى شود و دستگاه قضایى نیز همت کرده و پیگیرى هاى سریعى در این باره انجام مى دهد.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: پیشنهاد ما به وزارت کشور این است که با توجه به حساسیت انتخابات ریاست جمهورى گزارشات اعلام نتایج به صورت تدریجى اعلام شود.
کدخدایی افزود: پیرامون صلاحیت بانوان داوطلب انتخابات ریاست جمهورى در شوراى نگهبان بحث و بررسى صورت گرفت و به هیچ وجه چنین موضوعى نبود که شوراى نگهبان به صلاحیت بانوان به صرف زن بودن رسیدگى نکرده باشد.
وی ادامه داد: هنگام بررسى صلاحیت نامزدهاى انتخابات ریاست جمهورى، برخى افراد براى تایید صلاحیت نیازمند یک یا دو رأى بودند.
کدخدایی در پاسخ به سوالى بیرامون اظهارات معاون اول دستگاه قضا در خصوص انجام تخلف و جرم از سوى ۶٠ مسئول اجرایى اظهار کرد: گزارشات قوه قضاییه بر اساس مستنداتى است که از جزیئات آن اطلاعى نداریم و اگر دستگاه قضایى در این رابطه رسیدگى و اعمال نظر کند ما در شوراى نگهبان آنرا مدنظر قرار مى دهیم.
وی ادامه داد: آیت الله یزدى در میتینگ انتخاباتى هیچ نامزدى شرکت نکرده است، جلسه اى که مورد اشاره برخى رسانهها است جلسه جامعه مدرسین بود که یکى از نامزدها به آن جلسه رفته بود و هیچگونه جانبدارى صورت نگرفت.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با اشاره به اقدامات و تدابیر صورت گرفته از ناحیه شورای نگهبان برای برگزاری هر چه مطلوبتر انتخابات روز جمعه اظهار کرد: نظارت بر طراحی، چاپ و توزیع تعرفهها که کار حساسی بود و به صورت شبانه روزی صورت میگرفت توسط شورای نگهبان انجام گرفت.
کدخدایی با بیان اینکه انتخابات درایران کاملا مردمی است و اعضای هیئتهای اجرایی و نظارتی از میان مردم انتخاب میشوند، گفت: برای برگزاری انتخابات در خارج از کشور نیز تمهیدات ویژهای صورت گرفته است و علاوه بر اعضای هیئت اجرایی که ترکیبشان مشخص گردیده هیئت نظارت نیز برای برگزاری انتخابات درخارج تعیین شده و اقدامات اولیه دراین رابطه صورت گرفته است.
وی درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در انتخابات ایران ناظرین از خارج از کشور حضور ندارند، بیان کرد: امر مورد مورد اشاره معمولا مختص کشورهایی است که در برگزاری ونظارت بر انتخابات دارای مشکلاتی هستند؛ از آن جهت که انتخابات درایران کاملا مردمی است از این جهت ضرورتی برای حضور ناظران خارجی و جود ندارد البته ما ابائی از این کار نداریم و میتوانیم تجربیات خود در امر انتخابات را در اختیار سایر کشورها قرار دهیم.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون امکان حضور سازمانهای مردم نهاد در انتخابات گفت: روشهای قانونی برای اینکار وجود دارد و از آن جهت که انتخابات در ایران مبتنی بر فعالیتهای اشخاص و نامزدها است، قانون این اجازه را صادر کرده که نمایندگان نامزدها در شعب اخذ رأی حاضر باشند البته فراتر از این امر در قانون پیش بینی نشده و چنانچه قانون بسترهای لازم را فراهم کند ممانعتی در این رابطه وجود ندارد.
کدخدایی در پاسخ به سوالی پیرامون چگونگی حضور نمایندگان نامزدها در شعب اخذ رأی بیان داشت: اتخاذ تمهیدات حضور نمایندگان نامزدها در شعب اخذ رأی با وزارت کشور است البته طبق قانون این امر و اینکه نمایندگان نامزدها در کجا مستقر شوند باید با هماهنگی شورای نگهبان باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اظهارات اخیر وزیر کشور که اعلام داشته انتخابات به احتمال زیاد به دور دوم کشیده نخواهد شد، گفت: این امور مبتنی بر پیشگویی است و پیشنهاد ما به مسئولان وزارت کشور آن است که در این رابطه از پیشگویی پرهیز شود.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: امروز برای فقهای شورای نگهبان گزارشی ناظر بر روند انتخابات و گزارشهایی مبتنی بر تخلفات انتخاباتی ارسال گردید.
کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون اظهار وزیر کشور مبنی بر اعلام تجمیع نتایج انتخابات ریاست جمهوری گفت: قانون چنین تکلیف نکرده که نتیجه انتخابات یکباره اعلام شود بلکه قانون تصریح دارد در این رابطه تجمیع صورت گیرد و اسناد میان هیئتهای نظارتی و اجرایی تبادل شود.
وی تصریح کرد: پیشنهاد ما به وزارت کشور این است که با توجه به حساسیت انتخابات ریاست جمهوری گزارشات اعلام نتایج به صورت تدریجی اعلام شود.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: در روز رأی گیری ستاد نظارت بر انتخابات کشور دایر است و در آن روز گزارشات مبتنی بر تخلفات انتخاباتی توسط این ستاد پیگیری میشود و چنانچه امکان رفع این تخلفات وجود داشته باشد اقدامات و پیگیریهای مقتضی صورت میگیرد و در صورت لزوم از قوه قضائیه نیز در این رابطه کمک میگیریم.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر چگونگی نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در شعب مستقر در آمریکا گفت: در این رابطه دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را انجام میدهد.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون تخلفات انتخاباتی در فضای مجازی گفت: احکام تبلیغات در فضای واقعی به فضای مجازی نیز سرایت پیدا کرده و گزارشات تخلفات در فضای مجازی نیز برای قوه قضائیه ارسال میشود وامکان پیگیری دراین رابطه وجود دارد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی پیرامون عدم احراز صلاحیت رؤسای جمهوری سابق و حضور برخی از این افراد علی رغم عدم احراز صلاحیت در مناصبی همچون عضویت مجمع تشخیص مصلحت گفت: در فضای سیاسی گاهاً مسائلی مطرح میشود که الزاما نظر نظام جمهوری اسلامی و شورای نگهبان نیست؛ شورای نگهبان اگر صلاحیت افرادی را تأیید میکند یا تأیید نمیکند بدین معنا نیست که آن فرد در مناصب دیگر نمیتواند حضور داشته باشد.
کدخدایی ادامه داد: شورای نگهبان درگیر القاب و عناوین سیاسی نیست و امکان دارد در یک دوره طبق اسنادی متقن برای اعضای شورای نگهبان محرز شود که صلاحیت کاندیدایی که در ادوار گذشته مورد تایید قرارگرفته، تأیید نشود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طبق برخی شائبههای مطرح شده ترکیب شش کاندیدایی که از سوی شورای نگهبان مجوز کاندیداتوری را کسب کردند بیانگر چنین گزارهای بود که سه نفر اصولگرا و سه نفر اعتدالی واصلاح طلب هستند، اظهار کرد: همانطور که اشاره کردم شورای نگهبان درگیر القاب و عناوین سیاسی نیست و هنگام بررسی صلاحیت داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری اخیر نیز برخی اشخاص برای احراز صلاحیت نیازمند یک یا دو رأی بودند که این امر محقق نشد؛ به طور کلی هر داوطلبی که صلاحیتش درشورای نگهبان مطرح میشود باید بیش از ۶ رأی از ۱۲ رأی اعضای شورای نگهبان را کسب کند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی برامکان رد صلاحیت نامزدهایی که تأیید صلاحیت شدهاند گفت: طبق قانون هر گاه مدارک جدیدی به دست شورای نگهبان برسد که ناظر بر مخدوش بودن صلاحیت فردی تأیید صلاحیت شده باشد، شورای نگهبان میتواند اعمال نظر کند.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعارض صورت گرفته میان وزارت کشور و استانداری خراسان رضوی با مسئولان ستاد یکی ازکاندیداها برای برگزاری تجمع انتخاباتی عصر امروز در میدان شهدای مشهد بیان داشت: در این رابطه چنانچه مقررات و تدابیری برقرار است و مرجع صلاحیت دارد وزارت کشور یا شورای عالی امنیت ملی است باید اقدامات لازم انجام شود، اما اگراین موضوع نیازمند ورود شورای نگهبان باشد اقدامات لازم را انجام میدهیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اظهارات مطرح شده در میتینگ انتخاباتی یکی از نامزدها پیرامون همراه کردن افراد فاقد سواد توسط هواداران نامزد مزبور جهت رأی دادن گفت: مطابق با قانون چنانچه فردی ناتوان است و یا سواد خواندن و نوشتن ندارد باید فرد مورد اعتماد خود را در روز رأی گیری به صندوق اخذ رأی ببرد و در این رابطه مسئولیت با خود فرد است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر تخلفات رسانههایی که از بودجه عمومی استفاده میکنند گفت: درخواست ما در این رابطه آن است که دستگاهها ور سانههایی که به نوعی از بودجه عمومی استفاده میکنند هیچ گونه رفتار جانبدارانه را نداشته باشند و چنانچه دراین رابطه گزارشاتی واصل شود ما برخوردهای قانونی لازم را از طریق قوه قضائیه ویا از طریق خود شورای نگهبان انجام میدهیم.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر تهمتها وافتراهایی که بعضا در برخی میتینگهای انتخاباتی به نامزدها زده میشود، گفت: به موجب قانون هیچ فرد و گروهی حق هتک حرمت و حیثیت افراد را ندارد و در صورت وقوع چنین امری از آن جهت که عنوان مجرمانه محسوب میشود قوه قضائیه در صورت ارائه مستندات متقن از جانب فرد شاکی، می تواند ورود کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت وقوع رفتار خارج از ضابطه از سوی نمایندگان نامزدها که به شورای نگهبان معرفی شدهاند چه تدابیری اتخاذ شده است گفت: مردم متوجه میشوند که رفتار شورای نگهبان منطبق با قانون است و همین حمایت مردم برای ما کفایت میکند و چنانچه فردی مطلبی را علیه شورای نگهبان مطرح کرد بعدها متوجه میشود که اظهاراتش مبتنی بر واقعیت نبوده است.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به این سوالی که تخلفات نامزدهای انتخاباتی شامل چه مواردی میشود، تصریح کرد: فهرست تخلفات انتخاباتی موجود است و در صورت لزوم میتوانیم اعلام کنیم، اما علی ایحال با توجه به اینکه درایام تبلیغات انتخاباتی هستیم بیشتر گزارشات و مستندات ارائه شده مرتبط با تخلفات تبلیغاتی و استفاده از امکانات عمومی و یا دخالت برخی مقامات بوده است.
کدخدایی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا تبلیغات نامزدهایی که انصراف دادهاند غیر قانونی تلقی نمیشود، گفت: انصراف نامزدها باید توسط خودشان و یا نماینده قانونیشان به صورت رسمی به وزارت کشور اعلام شود و اگر این فرآیند طی شد تبلیغات انتخاباتی آنها غیر قانونی خواهد بود.
وی در پایان در پاسخ به سوالی که آیا همچون انتخابات مجلس دهم امکان رد صلاحیت کاندیدایی تأیید صلاحیت شده وجود دارد یا خیر؟ گفت: آرزو میکنیم که چنین اتفاقی رخ ندهد.